Kulturværftet

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Allégade 2, Helsingør.

Kulturværftet åbnede 10/10 2010 kl. 10 minutter over 10. Det er arkitekterne fra AART A/S fra Århus, som har tegnet Kulturværftet. Deres forslag vandt førstepræmien i en åben arkitektkonkurrence udskrevet af Helsingør Kommune i samarbejde med Akademisk Arkitektforening i december 2005 om omdannelse og udbygning af det tidligere værft. Til konkurrencen indkom i alt 87 forslag fra ind- og udland.

Det samlede areal er 13.000 m2. Helsingør Kommune er bygherre på byggeriet som er foregået i perioden 2008-de første par måneder af 2011.

Ideen bag Kulturværftets arkitektur er at forene Helsingørs værftshistoriske ånd med et toptunet moderne fremadskuende kultur- og videncenter.

Allerede på afstand kan man opleve den sejlinspirerede facadestruktur. Den er opbygget af en facetteret klimaskærm og en tagstruktur i glas og stål, der omslutter de eksisterende værftsbygninger, der herved berøres minimalt og bevares som en historisk kerne i det nye byggeri. Kommer man f.eks en morgen hvor solen er ved at stå op, kan man se, hvordan lyset reflekteres i facaden. Om aftenen, når lyset er tændt i Hovedbiblioteket, bliver indtrykket selvfølgelig et andet, også fint, men på en anden måde.

Klimaskærmen skaber en arkade, der sammenbinder de forskellige funktioner. Desuden opfylder arkaden et ønske om sammenhæng mellem ude og inde. Udsigten gennem de stor glasflader mod Kronborg og byen er vid og åben og kan nydes hele året. På udvalgte steder kan der åbnes op, så aktiviteter kan rykke ud på værftspladsen.

De eksisterende bygninger 12 og 13 rummer henholdsvis Hovedbibliotek i 3 etager (Bygning 12) og i Bygning 13 Store og Lille Scene, mødelokaler og værksteder samt en café og restaurant.

Hovedbibliotekets kontorfunktioner er placeret i Bygning 10, Helsingør Værfts gamle kontorbygning ud mod Allégade. I porten til Bygning 10 holder Værftsmuseet til og mellem museet og biblioteket er et udstillingsrum.

De fleste kommer ind i Kulturværftet via svingdøren i Bygning 11 - den nye glastilbygning, som binder Bygning 10 og 12 sammen. Her kan borgeren enten via trapper eller elevator begive sig op i biblioteket eller fortsætte hen ad arkaden mod de forskellige aktiviteter i Bygning 13.

Receptionen indenfor svingdøren er fælles for Hovedbiblioteket og for aktiviteterne i Bygning 13 - her tænkes specielt på billetsalg til teater- og koncertarrangementer.

Hovedbiblioteket indeholder Børneområdet på 1. sal, skønlitteratur, musik og film på 2. sal og faglitteratur samt aviser og tidsskrifter på 3. sal.

I Virksomhedsplanen for 2010 er biblioteket bl.a. beskrevet således "Et moderne multimediehus, der giver mulighed for personlig inspiration, fordybelse, samvær, undersøgelse og oplevelse.".

I 2022 flyttede Helsingør Bymuseum fra Karmeliterhuset til Kulturværftet, hvor et areal på 2. sal blev stillet til rådighed for museets udstillinger. Her opbyggede museet en udstilling, som åbnede i juni 2023.

Links til 9 artikler om debatten i forbindelse med politiske vedtagelse af Kulturværftet.

Kulturværftet. 1 Kulturværftet. 2 Kulturværftet. 3 Kulturværftet. 4 Kulturværftet. 5 Kulturværftet. 6 Kulturværftet. 7 Kulturværftet. 8 Kulturværftet. 9

Eksterne links

Kulturværftet Helsingør Kommunes Biblioteker

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.