Kulturværftet. 9

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Borgernes debat

Et par dage efter pressemødet en 15. januar 2003 kom de første læserbreve i de lokale aviser om det kommende kulturværft. Sidenhen blev der bragt mange hundrede læserbreve med kommentarer og forslag. Mange vil nok mene, at Kulturværftet har ført den største debat med sig nogensinde.

En gennemgang af de lokale blade viser en bred og levende borgerdebat. I det følgende gengives et antal repræsentative læserbreves overskrifter og evt. centrale synspunkter i beskåret og let redigeret stand:

Hvad får vi for pengene? Hurra! Nu skal der bygges et nyt bibliotek og samtidig skal havneområdet renoveres. Samlet anslået beløb: kr. 300 mio. Hvad er det så, vi får for de penge?

Hvad er der blevet af teaterplanerne? Helsingørs teatergængere har ventet i mange år på et teater, hvor teaterkunsten og den totale teateroplevelse går op i en højere enhed, men hvor er det henne i planerne?

Helsingør mangler forskønnelse. Der er ingen tvivl om, at et bibliotek samt aktivitetscenter ved havneområdet vil give Helsingørs borgere et sted, hor alle kulturelle tiltag kan forenes. Men glem nu ikke byens forskønnelse.

Hvorfor ikke vente? Problemet med at bygge 1. Etape på værftsarealet er jo, at vi kun kan bebygge omkring 10.000 m2. Hvorfor så ikke reservere disse til noget, som ikke findes andre steder og så undersøge muligheden for at udbygge biblioteket på den nuværende adresse?

Ikke en søfartsby værdigt. Er det ikke meningen, at større skibe skal kunne anløbe Helsingør Havn mere – og hvorfor giver man søfartsmuseet 2. prioritering efter et bibliotek?

Lad en smuk færge blive midtpunkt i værftsområdet. Lad færgen Kong Frederik IX, der blev bygget på Helsingør Skibsværft i 1954 komme til ære og værdighed. Det vil være en pryd for det gamle værftsområde at placere den lige midt i det hele – åben for publikum!

Kronborg ja tak – Krondiamant nej tak! Kronborg er ikke kun et nationalt klenodie, men arkitektur i verdensklasse. Formentlig verdens smukkeste renaissanceslot. Dette indtryk vil forstærkes ved genskabning af bl.a. fæstningen, men forplumres ved en hvilken som helst form for nybyggeri.

Something is rotten! Der er fremlagt et projekt for værftsområdet. Det bliver forhåbentligt aldrig til noget. Projektet er for kostbart, kan ikke finansieres og vil reducere søfartsbyens havn til en andedam.

Bibliotek contra Daginstitution. Har politikerne fået noget galt i halsen eller bare storhedsvanvid? Har kommunen overhovedet undersøgt behovet for et sådan stort bibliotek og behov for et ekstra konferencecenter? Burde kommunen ikke bruge de mange penge til børneinstitutioner?

Byg et kulturhus på Prøvestenen i stedet! Byg et nyt bibliotek og en teatersal på Prøvestenen ved siden af Socialforvaltningen. På værftsgrunden kan der så være liberale erhverv og kunstnere og plads til Maritimt Center, værftsmuseum og måske også nogle husbåde.

Krondiamant nej tak – bedre institutioner ja tak! Mit forslag er, at der kun bliver brugt f. eks. 130 mio kr. på at forskønne værftsområdet og at der bruges 20 mio til at gøre det bedre på børne- og ældreområdet.

Landkrabberne kommer. Borgmesteren og Socialdemokratiet præsenterede forleden en skrækvision for havnens fremtid. Sådan noget kan kun landkrabber uden forståelse for havenes betydning finde på at fremføre i ramme alvor. Det er bl.a. slut med at køre ud på Nordre Mole, parkere, nyde udsigten og termokaffen.

Borgerne bør spørges! Vi har efterhånden set mange planer for udnyttelse af havneområdet, men det er længe siden jeg har set så dårlig en plan, som den vi nu ser. Jeg foreslår, at kommunen spørger borgerne om deres mening. Det er jo i sidste ende dem, der kommer til at betale.

Håber på en proteststorm. Det Helsingør har brug for er et hyggeligt havnemiljø, der kan trække mange mennesker til, dvs. et blanding af boliger, caféer og forretninger. Jeg håber der vil rejse sig en storm af protester mod dette biblioteksprojekt og helst en afstemning blandt byens borgere.

Kilder

Erik Stubtofts kilder til de 9 artikler:

Samtale med borgmester Per Tærsbøl, konservativ. Samtale med viceborgmester Jørgen E. Hansen, socialdemokrat. Samtale med byrådsmedlem Jan Ryberg, lokaldemokrat. Samtale med kulturdirektør Peter Grønholt. Samtale med kommunaldirektør Flemming Jensen

Korrespondance med Annette Bredorf, konservativt byrådsmedlem, Samtaler med diverse socialdemokratisk tillidsrepræsentanter.

Gennemgang af mange udgaver af Helsingør Dagblad. Notater fra mit eget arkiv.

Kulturværftet. 1 Kulturværftet. 2 Kulturværftet. 3 Kulturværftet. 4 Kulturværftet. 5 Kulturværftet. 6 Kulturværftet. 8 Kulturværftet. 8

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.