Kulturværftet. 4

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Da byrådet første gang hørte om Kulturværftet

Lokalplan.jpg

Erik Stubtoft skriver: Byrådsmødet 28. januar 2003 var første gang, at byrådsmedlemmerne og de politiske partier officielt blev gjort bekendt med Kulturværftet, som allerede i Kommunaldirektørens hoved - og mund! - var blevet døbt ”Krondiamanten”. Forud for byrådsmødet gav Kommunaldirektøren en orientering om projektet. Efter at været blevet hvisket i ørerne af såvel Kulturdirektøren og andre kommunale kolleger – med supplerende bemærkninger fra både den lokale presse og flere læserbreve – lod Kommunaldirektøren stille og roligt ”Krondiamanten” afløse af et nyt og mere jordnært navn, nemlig ”Kulturværftet”. Et navn, som hurtigt var blevet bragt på banen af gode venner.

Borgmesteren redegjorde på selve byrådsmødet for det hidtidige forløb og lod forstå, at Økonomiudvalget havde tjek på det hele. Debatten der fulgte efter handlede bl.a. om, at det var en forkert måde denne sag var startet på. Socialistisk Folkeparti, der ikke havde medlemmer i Økonomiudvalget, foreslog derfor, at man skulle holde fast i den vedtagne vision og strategi for værftsområdet og at der skulle lokalplanlægges for hele området, inkl. HV-Turbo.

SF mente også, at det skulle sikres, at Handels- og Søfartsmuseet fik en stor sal indbygget og at et værftsmuseum skulle være med i planen. De talte om kunstneriske miljøer, levende marked – og desuden ville de gerne have nogle boliger på toppen af de eksisterende bygninger. Partiet var ikke helt uvillig til at acceptere et bibliotek på stedet, men ville dog først have undersøgt, om det måske ville ligge bedre i Prøvestenscentret.

Partiet Venstre ønskede en anden opdeling af det samlede område og ville have forhandlingerne om økonomien afsluttet før planerne om Kulturværftet blev igangsat. Både SFs og Venstres forslag blev forkastet af flertallet fra Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, som derefter vedtog indstillingen fra Økonomiudvalget om at arbejde videre med projektet. Realdania Fonden kom ind i billedet Da projektet blev tænkt og indgik i samtalerne med Kulturministeriet, Kulturarvsstyrelsen og Slots- og Ejendomsstyrelsen var det tanken, at flere fonde skulle opfordres til at være med i finansieringen af det samlede Kronborg- og havneprojekt, herunder det kommende Kulturværft. Hen over sommeren 2003 var der flere kontakter mellem Helsingør Kommune og Realdania Fonden – ikke mindst mellem Flemming Jensen og Realdania Fondens direktør.

En sen eftermiddag den 23. oktober 2003 var samme direktør fra Realdania Fonden ude at løbe en tur som en del af sin daglige motion. Efter at have siddet i møde det meste af dagen trængte direktøren til at få frisk luft og røre lemmerne. På løbeturen blev der behov for en pause. Den pause blev benyttet til at ringe Helsingør Kommunes kommunaldirektør Flemming Jensen op. Direktøren var lidt stolt over at kunne fortælle Flemming Jensen den glædelige nyhed, at Realdania Fonden var klar med 150 mio kr. til kulturværft-projektet - stort set uden betingelser.

Den spæde tanke, den gode ide, det nye kulturhus var klar til endelig beslutning. Økonomien var på plads. Det politiske bagland var på plads. Partierne var på plads. Modstanderne var på plads. Tilhængerne var på plads. Eventyret kunne begynde.

Erik Stubtoft har efterfølgende præciseret at Realdania Fonden har givet tilskud til Kulturhavnsprojektet, altså til landskabsprojektet med omdannelse af havnen - ikke til selve Kulturværftet.

Kulturværftet. 1 Kulturværftet. 2 Kulturværftet. 3 Kulturværftet. 5 Kulturværftet. 6 Kulturværftet. 7 Kulturværftet. 8 Kulturværftet. 9

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.