Gurre

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Gurre er en landsby i Tikøb Sogn. Den tidligste bebyggelse er opstået omkring Gurre Slot, antagelig i midten af 1300-årene. Gurre nævnes 1336 under navnet Gurffue. I 1361 søger kong Valdemar Atterdag godkendelse af stiftelsen af de kapeller, han har opført ved sine borge; ved Gurre er det Skt. Jacobs Kapel. Efter slottets nedlæggelse og forfald i årene efter reformationen, har den nuværende landsby Gurre troligt nok dannet sig på mere fast grund øst for slottet.

Marianelund

Den bestod i 1681 af 6 gårde og 4 landgildehuse og en enkelt vang. I 1774 flere huse samt Gurrehus og Leerhuset (Marianelund). Landsbyen udskiftet i 1789; 3 udflyttere. Gårdene er Søgaard, Louisenro, Slotsgaard, Petersborg (Stokkegaard; udflyttet og siden nedrevet), Kildegaard (Stokholm; udflyttet og siden nedrevet) og Lyngegaard (Skovmark).

Gurre Skole (på Gurrevej nær Gurre Kirke) er opført 1821. Overgik til Tikøb Kommune 1840 og nedlagt 1939 til fordel for en ny skole i Nygaard. Gurre Kirke er opført 1919 efter tegninger af arkitekt Carl Brummer.

Litteratur

Gurre slot : kongeborg og sagnskat / Vivian Etting, Lone Hvass, Charlotte Boje Andersen. Kbh., 2003.

Gurre. Redaktion Stephen Ditlevsen. Udgivet af Forsvarets Center for Lederskab, Gurrehus. 1992. Heri s. 7-20: Lars Bjørn Madsen: Lidt om landsbyen Gurre.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.