Gurre Kirke

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Kirken

Gurre Kirke foråret 2001

Gurre Kirke ligger på "Spidsbjerg Bakke" i Nyrup Hegn og er opført i 1917-1918 efter tegninger af arkitekt Carl Brummer. Den højtbeliggende, hvidkalkede kirke med sit røde tegltag ligger ualmindelig smukt. I 1917 blev fire munkesten fra ruinerne af Skt. Jakobs Kapel ved Gurre Slot symbolsk nedlagt. Den store sten, som står foran indgangen til kirken, blev fundet ved udgravningen til kirken. Den bærer inskriptionen: ”Denne sten fandtes på den gamle offerplads, hvor grundstenen 30. maj 1917 blev lagt til den nye kirke, der blev indviet 9. juni 1918.” Den fik navnet Skt. Jakobs Kirke, men blev i daglig tale kaldt Gurre Kirke.

Forhistorien

Det blev besluttet, at Gurre menighed skulle have deres egen kirke. Den nuværende placering var ikke den først anviste, men arkitekten så højdepunktets enestående mulighed. Han fik flere med på idéen, og omsider lykkedes det at få skovvæsenet til at afgive grunden ved højdedraget, ikke nogen let sag. De bønder, som skulle levere gratis kørsel af materiale, var ikke glade for den ændre plan med den høje placering. Det besværliggjorde deres arbejde.

Mor med barn. Foto: Fritz Jensen

Kirkens indre

Kirkens indre er meget enkel og stilfuld, og lyset falder smukt ind ad de store vinduer. Kirkens nye, stærke og enkle alterparti er udført af Per Kirkeby og blev taget i brug i oktober 2002. Det sortpatinerede bronzerelief har titlen ”Opstandelse”. Til relieffet har Per Kirkeby komponeret det murede og hvidkalkede alterbord som en pendant til prædikestolen.

Kirkegården

Den er anlagt i terrasser. På fællesgraven, som er tegnet af landskabsarkitekt Henrik Andersen, står Carl Otto Johansens granitskulptur "Mor og barn". Kunstneren skænkede den til kirken efter en udstilling af skulpturer i 1990.

Eksterne links

Gurre Kirke

Gurre Kirke - billedserie

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.