Skt. Jakobs Kapel

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Grundplan af Skt. Jakobs Kapel i Gurre, måske resterne af en forlængst nedlagt sognekirke.

På kanten af den tidligere Lille Gurre Sø, umiddelbart op mod landsbyen Gurre, ligger ruinerne af det såkaldte Skt. Jakobs Kapel, som af eftertiden er blevet gjort til det til Gurre hørende slotskapel (viet til Skt. Jakob), hvortil Valdemar Atterdag 1361 overdrog en del værdifulde relikvier. Der er adgang til kapelruinen ad en markvej fra landevejen.

Hvorvidt kapelruinen virkelig har hørt til Gurre Slot, er dog uklart. Der er også den mulighed, at vi har med en oprindelig (nedlagt) sognekirke at gøre, idet det bl.a. af ældre kort fremgår, at der har hørt en regulær kirkegård til kapellet. Denne kirkegård strækker sig ind over nabogrundene, men trods udgravninger i flere omgange er kirkegårdens eksistens ikke blevet endeligt dokumenteret. Det kan også tænkes, at Valdemar Atterdag har genbrugt en oprindelig kirke på stedet og gjort den til slotskapel under den nærliggende borg.

Kapelruinen afslører dog, at anlægget rimeligvis er ældre end Valdemar Atterdags tid, idet ruinerne viser en regulær romansk grundform. Ruinen viser i dag kun kapellets stensatte fundamenter. Ved udgravningen blev der funder rester af en fornem (præste?)begravelse inde i selve kapellet, som har været opført i munkesten og med tagdækning af tegl (munke og nonner).

Den et par km. nordligere beliggende nye Gurre kirke (ved Spidsbjerg i nordkanten af Nyrup Hegn) har taget navn efter kapellet og er viet til Skt. Jaob. |

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.