Gurre Skole

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Gurre Skole blev taget i brug i 1821 på et tidspunkt hvor der var meget langt til de nærmeste skoler i hhv. Tikøb eller Snekkersten. Ibrugtagningen har sikkert været en stor lettelse for børnene fra området, der nu fik betydeligt kortere skolevej. Distriktet omfattede dengang Gurre, Øerne, Nygaard, Rørtang Ovedrev, Nyrup Overdrev, Nyrup, Ørsholt og Marianelund.

Den gamle skole er i det ydre næsten uforandret - her fotograferet i 1998

Opførelsen skete som led i en plan, der var lagt allerede i 1789, men som altså var mange år undervejs. Skolens første lærer hed Hans Hendrik Hansen og han havde i 1844 ikke mindre end 144 elever i sin skole. Med indvielsen af Nyrup Skole i 1846 faldt elevtallet med 50. Senere lærere var Kristian Kaarsen, Carl Adolf Nielsen, Anders K. Andersen samt Marie Kragholm.

Allerede i 1910 talte man om at opføre en ny skole, men først i 1930'erne kom der for alvor gang i sagen. Baggrunden var indførslen af det såkaldte købstadordnede skolevæsen, som skulle modernisere kommunens skolevæsen. Som en konsekvens heraf vedtoges det at nedlægge Gurre, Borsholm og Holmene Skoler og i stedet opføre en ny Gurre Skole i Nygaard. Ved indvielsen af denne 1. april 1939 fik den nye skole dog navnet Nygaard Skole.

Litteratur

Kjeld Damgaard: Gurre Skole 1821-1939 (Egebækken nr. 18, juni 1995).

Kjeld Damgaard: Landsbyskolen i Tikøb Kommune (Helsingør Kommunes Årbøger 1988, 1989).

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.