Skotterup

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Skotterup.jpg

Fiskerlejet Skotterup er ikke blandt de ældste bebyggelser i området. Tværtimod tyder en del på, at byen først for alvor er opstået omkring år 1700. Den ældste kilde er således fra 1688, hvor stedet omtales som "Skotterups Hus" - altså kun ét hus. Der kan dog godt have været mere bebyggelse i tidligere tid - måske er der i forbindelse med svenskekrigene i midten af 1600-tallet forsvundet ældre bebyggelse.

Om navnets betydning er der ikke sikre efterretninger. Måske er der tale om skotske indvandrere, måske er der tale om et mandsnavn, Skopte. Efterleddet -rup, betyder udflytterbebyggelse - og antyder, at stedet har rødder længere tilbage end 1600-tallet. Fiskerlejet Skotterup havde heller ikke den store udstrækning ved folketællingen i 1771. På dette tidspunkt var der kun 9 familier i byen. I 1787 var det vokset til 11 familier med ialt 37 indbyggere. De fleste var fiskere - et erhverv, der var fremtrædende langt op i 1900-tallet. Der var ingen gårde i fiskerlejet - den eneste ejendom, der havde mere jord end en kålgård var ejendommen "Dideriksminde". Ejendommen findes stadig og kendes nu som Skotterup Kro.

Skotterup Kro

I 1840'erne frasolgte den daværende ejer af Dideriksminde jorden. Arealerne var stort set al jorden syd for landsbyen - mellem Egebæksvang og Øresund - og ned til Egebækken. Langsomt blev der her bygget forskellige ejendomme, hvoraf især skal nævnes Øresundslyst, som var hovedbygning for Sønderups Teglværk, og Jeans Minde, der var hovedbygning for Skotterup Lervarefabrik. Efterhånden udstykkedes hele arealet og her nedsatte sig især håndværkere og mindre fabrikanter. Senere købtes adskillige af husene til sommerboliger eller landliggerboliger. I selve det gamle fiskerleje boede derimod fiskerfamilierne, men i løbet af 1900-tallet fik fiskererhvervet mindre og mindre betydning. Husene blev et for et opkøbt af udefra kommende familier med andre erhverv. Endnu er der dog enkelte huse, hvis ejere er efterkommere af familier, som har boet i byen i mange generationer. Byens og Sydkystens ældste forretning, den nuværende Skotterup-købmand, blev indrettet i samme lokaler i 1852. Fra 1853 til 1963 ejedes forretningen af familien Lindahl. Siden 1970 har købmanden i Skotterup heddet Niels Erik Hansen.

Litteratur

Kjeld Damgaard: Mennesker og Huse langs Strandvejen i Skotterup.Helsingør, 2006

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.