Sønderups Teglværk

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
J. W. Rawert udførte i 1849 dette billede, der viser det ældste teglværks bygninger. Rawert har stået med ryggen til hovedhuset - det nuværende Øresundslyst. Bag det lave hegn løber Strandvejen og i det fjerne skimtes Tibberup Mølle.

På et areal solgt fra Skotterup Kro, blev der i august 1846 taget et nyt teglværk i brug. Det lå på arealet mellem Egebæksvang og Øresund 300 meter syd for selve Skotterup landsby. Selve teglværket lå på vandsiden af Strandvejen medens teglværkets øvrige bygninger lå på landsiden. Af dísse sidstnævnte er kun "Øresundslyst" (Strandvejen 262A) og sidelængen, der nu har adressen Strandvejen 260B.

I 1848 købte Carl Sønderup teglværket efter i de første år at have lejet arealet, men allerede året efter afhænder han teglværket til Carl Christian Bärthelson. I oktober 1851 nedbrændte teglværket, men blev genopbygget året efter. De følgende teglværksejere hed hhv. Iver Iversen, M. Andersen og Theodor Alexander Rasmussen.

I oktober 1857 var der atter brand, men skaderne blev begrænset. Teglværksdriften fortsatte endnu nogle år ind i 1860'erne.

Arealet hvor selve teglværket lå er nu bebygget af ejendommene Strandvejen nr. 95 B, 95 C, 95 D og 97 B.


Litteratur

Kjeld Damgaard: Mennesker og Huse langs Strandvejen i Skotterup, 2006.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.