Mindesten for mordene på Grønnegangen

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Mindesten110929w.jpg

På den beskedne, råthuggede sten får man navnene på to unge mænd, der den 10. august 1944 blev myrdet her på Jernbanestien, som Grønnegangen hed dengang.

Baggrunden for begivenheden er følgende: På Snekkersten Kro, den senere Hotel Kystens Perle, residerede den populære krovært Henry Christian Thomsen. Han var en central skikkelse i besættelsestidens illegale ruter til Sverige med "Helsingør Syklub", kaldet "Syklubben" som den største og bedst organiserede. Han var tilknyttet den borgerlige modstandsgruppe Holger Danske, hvis medlemmer yndede at slappe af med kroens gode mad og en dram eller to.

En stikker kom til at overhøre en skæbnesvanger telefonsamtale på kroen den 09. august 1944, hvor to medlemmer af modstandsgruppen meldte deres ankomst med Kystbanen næste formiddag.

Den 10. august ankommer de to unge modstandsfolk politibetjent Holger Nyhuus Christoffersen og falckredder Jørgen Juul Jensen med deres koner til Snekkersten Station, hvor de spadserer ad den grusbelagte Jernbanesti ned mod Strandvejen og Snekkersten Kro.

Konerne, der går ca. 50 meter efter mændene, bliver forskrækkede over to civilklædte mænd, der haster forbi dem og råber til deres mænd, at de skal passe på. Men for sent. Ud for Grønnegangen 34 bliver de to mænd brutalt likvideret med en række pistolskud i ryggen.

Gestapo fortsatte til Snekkersten Kro, hvor de arresterede kroværten H.C. Thomsen. For at få ham til at røbe detaljer om modstandsgruppen Holger Danske, blev han tortureret. Han holdt dog stand og blev efterfølgende ført til en koncentrationslejr i Tyskland, hvor han blev myrdet den 04. december 1944. Over for det forhenværende Hotel Kystens Perle på Strandvejen 130 er rejst en mindesten for H.C. Thomsen.

Litteratur

Stig Püschl: Om mindesmærket for mordene på Grønnegangen. (Lokalavisen Nordsjælland 3/4 maj 2011)

Jørgen Gersfelt: Vi narrede Gestapo. 1945

Øresundstid. Her findes bl.a. en omfattende beskrivelse af Helsingørs modstandsbevægelse.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.