Forskel mellem versioner af "Tinkerup Mose"

(Siden blev oprettet: '''Tinkerup Mose''' udgjorde i ældre tid et større vådområde i det nuværende Tinkerup samt den sydlige del af Gurre Vang. Området henlå som et uvejsomt overdrev f...)
 
Linje 1: Linje 1:
'''Tinkerup Mose''' udgjorde i ældre tid et større vådområde i det nuværende [[Tinkerup]] samt den sydlige del af [[Gurre Vang]]. Området henlå som et uvejsomt overdrev for landsbyerne [[Tikøb]], [[Lille Esbønderup]] og [[Reerstrup]]. Fra moseområdet var der afløb til [[Gurre Sø]] mod nord gennem [[Pilebæk]]. Op gennem 1800-tallet blev store dele af mosearealerne tørlagt og opdyrket, således som det bl.a. er udførligt beskrevet af udflytterbonden Niels Jørgensen. I dag er der kun enkelte småmoser og damme tilbage af det tidligere vidtstrakte moseområde.
+
'''Tinkerup Mose''' udgjorde i ældre tid et større vådområde i det nuværende [[Tinkerup]] samt den sydlige del af [[Gurre Vang]]. Området henlå som et uvejsomt overdrev for landsbyerne [[Tikøb]], [[Lille Esbønderup]] og [[Reerstrup]]. Fra moseområdet var der afløb til [[Gurre Sø]] mod nord gennem [[Pilebæk]]. Op gennem 1800-tallet blev store dele af mosearealerne tørlagt og opdyrket gennem en nærmest umenneskelig indsats, således som det bl.a. er udførligt beskrevet af udflytterbonden Niels Jørgensen. I dag er der kun enkelte småmoser og damme tilbage af det tidligere vidtstrakte moseområde.
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===

Versionen fra 6. maj 2008, 12:01

Tinkerup Mose udgjorde i ældre tid et større vådområde i det nuværende Tinkerup samt den sydlige del af Gurre Vang. Området henlå som et uvejsomt overdrev for landsbyerne Tikøb, Lille Esbønderup og Reerstrup. Fra moseområdet var der afløb til Gurre Sø mod nord gennem Pilebæk. Op gennem 1800-tallet blev store dele af mosearealerne tørlagt og opdyrket gennem en nærmest umenneskelig indsats, således som det bl.a. er udførligt beskrevet af udflytterbonden Niels Jørgensen. I dag er der kun enkelte småmoser og damme tilbage af det tidligere vidtstrakte moseområde.

Litteratur

Niels Jørgensen: Nybyggerliv, 1927