Helsingør Kirkegård – gravmonumenter

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 20. okt 2011, 13:46 af Charlotte Fenger (diskussion | bidrag) Charlotte Fenger (diskussion | bidrag) (Ny artikel påbegyndt og under fortsat udarbejdelse)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning

De ældste gravmonumenter på ”Sletten”

Den lavtliggende og flade del af kirkegården er en den ældste og blev kaldt ”Sletten”. Her finder man de ældste gravmonumenter fra omkring 1800, da forandringer begyndte holdt sit indtog på kirkegården.

Fra oprettelsen i 1575 var den primært tiltænkt mennesker fra bunden af samfundet. Den florissante periode og sundtolden gav grobund for et rigt handelsliv i Helsingør, og de velhavende byggede fine boliger og nød livet på deres landsteder om sommeren. Man blev nødt til at gøre noget for disse betydningsfulde borgere, da pladsen til gravsteder var ved at blive for trang i og omkring Skt. Olai Kirke og Sct. Mariæ Kirke. Nogle gravmæler blev overflyttet herfra til den ny kirkegård, som efterhånden blev en velorganiseret og velplejet mindepark for alle borgere i samfundet.

I en selvstændig artikel om Helsingør Kirkegård kan man læse om dens historie. Kirkegården er stor, og man vil støde på en masse kendte navn. Herunder også navne, som fører tilbage til kirkegårdens status som officiel kirkegård og endda lidt tidligere. Det er en fantastisk indgang et righoldigt afsnit af Helsingørs historie. For at begrænse denne artikels omfang, skal kun nævnes et mindre udvalg af især de ældre gravsteder. Gravmæler, der ikke eksisterer mere, er ikke nævnt her. Om disse kan man læse i årbogen fra 1989, nævnt under litteraturhenvisninger.

Standsforskelle

At der var forskel på folk, fremgår som i livets forhold i øvrigt også af gravsteder. Gravpladser tæt ved muren omkring kirkegården var dyrest, og så faldt prisen ellers jo længere væk man kom fra denne. Gravmonumenter kunne også fortælle en del om, hvem man havde med at gøre. Man finder stadig bevarede familiegravsteder fra kendte slægter og navne fra sundtoldens sidste epoke.

Et par kunstværker

Nogle af de fineste repræsentanter for de ældre gravmæler skiller sig helt ud. Friedrich Ernst Johann von Ohlrogge’s gravmæle ved indgangen fra Nygade er omgivet af et jerngitter. Det ciselerede gravrelief på stelen, som denne type gravmonument kaldes, er udarbejdet af Hermann Ernst Freund (1786-1840) som et af hans sidste arbejder (en stele er et fritstående kraftigt tildannet monument, rejst på en søjle eller en sokkel). Motivet er en stående og en siddende skikkelse ved et dødsleje. Selvom monumentet er præget af tidens tand, kan man godt se, at det er ret fornemt. Ohlrogge (1772-1839) var general og kommandant på Kronborg fra 1829–1839. En gipsmodel af monumentet findes på ny Carlsberg Glyptotek.

Christian Carl von Mehren’s gravmæle fra 1810 blev flyttet hele to gange. Første gang fra ”Store Urtegaard” ved Skt. Olai Kirke i 1826 til hjørnet af Nygade og I.L. Tvedes Vej. Derefter greb vejudvidelsen i 1975 forstyrrende ind. Gravmonumentet overlevede, men selve graven findes et sted under asfalten. Gravmonumentet, en obelisk udført i klassicistisk stil, er kirkegårdens ældste. Det er sandsynligvis tegnet af billedhugger Franz Ney (ca.1766-1823), indvandret fra Tyskland og bosat i København. C. C. von Mehren (1749-1801), født på Skjoldnæsholm, blev en velhavende storkøbmand under sundtoldens tid. Han opførte i 1789 en fornem gård ved siden af rådhuset i Stengade 57 og drev forretning fra Strandgade 73. I 1793 opførte han en gård i Strandgade 90, hvor han både havde butik (+ fra Strandgade 73) og boede efter at have solgt ejendommen i Stengade. Ingen af gårdene findes i dag. En tegning af gravmælet findes på Kunstindustrimuseet i København. Ved siden af C. C. von Mehrens store gravmonument findes flere mere beskedne gravsteder til medlemmer af slægten. Sønnen Andreas Christian von Mehren (1784-1865) købte dette familiegravsted, hvor han selv er begravet. Familiegravstedet blev ”genetableret” efter vejudvidelsen.

Et smedejernsepitafium for kleinsmedemester Daniel Lundsten (1762-1828) er et af de ældste i landet og derfor restaureret. Det er placeret mod muren ved indgangen til kirkegården i Nygade. Det store monument er det tidligst opførte efter kirkegårdens officielle status som Helsingørs nye kirkegård i 1824.

Kirkegårdens nok fornemste skulptur er omtalt under slægten Tegner nedenfor.

Familiegravsteder

Slægten Olrik er et fint eksempel på et familiegravsted. Det er placeret ved muren mod Nygade og har nogle meget fine klassiske steler som gravmonumenter. Imellem disse steler er der anbragt mindre gravmæler i sortpoleret granit. Holger Ludvig Olrik (1769-1824) var rådmand, hospitalsforstander og etatsråd. Hans søn Jørgen Baden Olrik (1802-1875) var byfoged og politimester. Han fungerede som borgmester i Helsingør fra 1849-1875 og lagde navn til Olriksvej.

Løveslægten har lidt op mod Møllebakken otte næsten helt ens grottesten med intakte kors, hvoraf de syv har skriftruller. Den ældste er fra 1854, den yngste fra 1912. Løveslægten er mest kendt for at have grundlagt Helsingørs største træskibsværft (Iacob Hansen Løve, søn Jacob Vilhelm Løve (1813-1875)), som blev grundlagt samtidig med udvidelsen af Helsingør Havn. Træskibsværftet var en forløber for Helsingør Jernskibsværft og Maskinbyggeri fra 1882 (Mads Holm), senere kaldet Helsingør Værft.

Slægten Tegner er repræsenteret flere steder på kirkegården. Det fineste monument er en fin empirestele over Isaac Wilhelm Tegner (1765-1820). Det rummer en længere tekst og er opstillet ved muren ud mod I.L. Tvedes Vej. Nævnes kan også købmanden Peter Wilhelm Tegner (1798-1857) gravsted i den gamle del af kirkegården med et dekoreret gravmonument. Hans lidt indviklede slægtskab er beskrevet andetsteds i Helsingør Leksikon.

Af denne slægt er nok kunstneren Rudolph Tegner (1873-1950) mest kendt. Hans bronzeskulptur over sin mor, Signe Tegner (død 1899), er et bemærkelsesværdigt kunstværk. Det forestiller en ung kvinde, tilhyllet i klæde fra lænden og nedefter, vendt mod en klippeniche. Monumentet findes i den nyere del af kirkegården op mod Møllebakken. Adskillige medlemmer af familien Tegner ligger begravet i dette gravsted, hvor ligstene indgår som en del af flisebelægningen. Rudolph Tegner er selv begravet i sin statuepark i ”Rusland” ved Villingerød. Af hans skulpturer opstillet i Helsingør kan nævnes Danserindebrønden, Herakles og Hydraen, Hamlet og Ophelia og borgmester Peder Christensens buste.

Slægten Tvede har haft stor betydning for Helsingør by. Selvom den kun er repræsenteret ved et gravsted, skal den alligevel nævnes her. Et poleret, sort granitkors på en sokkel tilkendegiver al sin enkelhed, at Charles M. Tvede (1862-1831) er begravet her. Han var landstingsmand og direktør for Helsingør Spritfabrik. Det samme var hans fader, Jens Levin Tvede. Både han og dennes fader, Jørgen Martin Hans Tvede er omtalt i Helsingør Leksikon. Ligeledes er I.L. Tvedes Vej opkaldt efter Jens Levin, samt familieforetagendet Aktieselskabet Helsingør Spritfabrik, I.L. Tvede.

NB: Denne artikel er under fortsat udarbejdelse.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.