Hamlet og Ophelia

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Hamlet og Ophelia på Nordre mole

De to statuer er udført af billedhuggeren Rudolph Tegner. Statuerne stod oprindeligt i parken ved Marienlyst Slot, da byrådet i 1938 på foranledning af borgmester Peder Christensen, havde besluttet at etablere et Hamlet-museum på slottet. I parken skulle der efter planen stå 4 Tegner-statuer af Hamlet-tragediens hovedpersoner med en stor statue af Shakespeare selv for enden af "minde-alléen". Projektet blev dog aldrig gennemført - kun statuerne af Hamlet og Ophelia blev støbt.

Hamlet blev opstillet i parken i september 1938. Tegner forærede statuen til Helsingør mod at byen selv bekostede bronzestøbningen. De næste statuer kunne byrådet ikke forvente at Tegner skulle lave gratis, og man søgte derfor fondsmidler, herunder Ny Carlsbergfondet, men uden positivt resultat. Rudolph Tegner var imidlertid så begejstret for projektet, at han færdiggjorde figurerne af Ophelia og af Shakespeare. Peder Christensen måtte beklage, at kommunen ikke kunne skaffe fondsmidler, men garanterede 6.000 kr. af kommunekassen til støbning af Ophelia. Statuen af Shakespeare blev aldrig støbt. Den kan nu om stunder ses på Tegners Museum og Statuepark.

25. januar 1940 blev bronzestatuen af Ophelia indviet i haven ved Marienlyst Slot. På sigt fandt man imidlertid placeringen af figurerne i parken malplaceret - et stilbrud i forhold til slottet og parkanlægget. I 1980 blev de derfor forvist til depot på Sindshvile i Kvistgård. Marts 1983 genopstod de på en lille plads mellem Kronborgvej og Rostgaardsvej lige overfor Danserindebrønden.

Hamlet og Ophelia på pladsen foran Helsingør Station. Foto: Annette Nordstrøm, Fotoklubben Kronborg

I forbindelse med at statshavnen i 1993 planlagde renovering af området blev en ny placering foreslået ved skråparkeringen ud for kaj 8 foran Scholtens kurtine. Kunstudvalget (under Helsingør Kommune) godkendte forslaget, der placerede statuerne så tæt på Kronborg som muligt under hensyn til fredningslinjen rundt om slottet. Hamlet og Ophelia tog plads der i 1996.

I 2008 måtte statuerne flytte fra pladsen på Nordre mole på grund af byggerierne i forbindelse med Kulturhavn Kronborg og den 12. december 2008 indviede man statuernes sidste og forhåbentlige endelige opstillingssted, pladsen foran Helsingør Station.Litteratur

Lars Bjørn Madsen: Monumenternes Helsingør. Helsingør, 1997. S. 27-29.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.