Wiibroes Mineralvande

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Reklameskilt fra 1960'erne

Ordet mineralvand dækker i nutidens sprog alle kulsyreholdige læskedrikke, i folkemunde også kaldet sodavand. Wiibroe optog i 1927, efter køb af de lokale fabrikker Hamlet Kilden og Fortuna, produktionen af mineralvand, der siden blev så væsentlig en del af bryggeriets samlede virksomhed, at man i 1967 måtte bygge en helt ny fabrik på Klostermosen ved Gurrevej til dette formål.

Citronvand fra Fortuna fra ca. 1920. Fotografi: Jens Gustav Kristensen.

Citronvand er utvivlsomt det ældste af produkterne. For mange mennesker var en sodavand ensbetydende med en »gul sodavand« - altså en citronvand. Den blev til at begynde med solgt i grønne flasker med korkprop og ståltrådsoverbinding, antagelig fordi Wiibroe overtog emballagebeholdningen fra de opkøbte sodavandsfabrikker. Senere tappedes alle produkterne på de nok så bekendte, klare patentpropflasker, der i 1950’erne afløstes af flasker med crowncork (kapsler). »Rød sodavand« hører også til nogle af landets ældste læskedrikke, og Wiibroe lancerede hurtigt sin Hindbær Limonade, der primært var et produkt for børnene. Med succes fremstilledes også en Jule Limonade, som var en lidt sødere udgave, og den blev hvert år forsynet med forskellige juledekorationer på kapslerne.

Reklameskilt fremstillet til Wiibroe ca. 1936

Wiibroe producerede efterhånden 11 forskellige slags mineralvand, hvortil kom fire i sukkerfri udgave, samt de naturlige, klare mineralvande, Apollinaris og Maarum Mineralvand. Sidstnævnte kom på markedet i 1934, samtidig med bryggeriets mest populære læskedrik, Messina. Messina fremstilledes af vacuumkoncentreret appelsinsaft med frugtkødet bevaret og aromatiseredes ved naturlig appelsinolie og ren citronsyre. I 1933 lanceredes den druebaserede læskedrik Chabeso, som hurtigt blev funkistidens helt store modedrik.

I 1935 bragte Wiibroe Indian Quinine Tonic (Indian Tonic) til Danmark, og den var 30 år senere blevet bryggeriets næststørste læskedrik. Samme år forsøgte Wiibroe sig med en Grapefrugt Squash, der måtte udgå under krigen på grund af råvaremangel, men produktionen blev genoptaget, og da den blev forbedret ved tilsætning af en smule kinin, fik den navnet Grapetonic og salget tidobledes. I 1955 lykkedes det Wiibroe at fremstille en uklar og mere naturlig citronvand som modstykke til Messina. Den kaldtes passende Lemona efter citronens engelske navn, og fremstilledes på samme måde som Messina, blot ud fra citroner.

I 1958 lanceredes i samarbejde med en række andre bryggerier det danske svar på Coca Cola, nemlig Jolly Cola. Wiibroe havde ganske vist allerede i 1936, for første gang nogensinde, lanceret Coca Cola i Danmark, men da krigen satte en stopper for den licensbaserede produktion, blev den aldrig genoptaget af Wiibroe. I 1964 føjedes Ananas Squash til læskedrik-sortimentet, og i samme periode San Remo, en kulsyresvag appelsindrik opkaldt efter Helsingørs italienske venskabsby, og endelig den internationale bitter lemon-drik Siama. Wiibroes Bryggeri nedlagde sodavandsfabrikationen i 1996, hvor man valgte fremover at forhandle Coca Colas produkter.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.