Chabeso

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Reklameskilt fra omkring 1935

Wiibroes Bryggeri bragte Chabeso i handelen i maj 1931. Det var den første alkoholfrie, mælkesyreholdige læskedrik i Danmark, opfundet i 1914 af den tyske levnedsmiddelkemiker dr. E. Büschler, som gik ind for den opfattelse, at den betydelige nydelse af mælkesyreprodukter, som fandt sted i Rumænien og Bulgarien var årsag til helbredets trivsel og de høje aldre, som opnåedes i disse og andre lande, hvor mælkesyreholdige levnedsmidler var en væsentlig del af kostplanen.

Chabeso havde således været en stor succes i Tyskland, da Wiibroe lancerede produktet i 1931. Takket være en storstilet markedsføring med brug af tidens førende reklamefolk og tegnere, bl.a. Storm P., blev Chabeso funkistidens helt store modedrik, og allerede det første år blev der solgt nær ved 70.000 flasker.

Reklameskilt

Efter oprettelsen af A/S Chabesoselskabet i København i 1933 på initiativ af Wiibroes direktør, Knud Parkov, øgedes salget samme år til ialt 646.135 flasker. Chabeso tappedes de første år på langhalsede rhinskvin-lignende flasker, der hurtigt affødte det lidet flatterende udtryk »Chabeso-skuldre« om ikke særlig bredskuldrede personer. Etiketten var grøn og forsynet med Chabesos karakteristiske logo i funkistidens design. Allerede i 1932 blev Chabeso suppleret med en sukkerfri udgave, kendetegnet ved en rød etiket, men denne udgik senere af produktionen, mens den klassiske Chabeso fortsat blev produceret af Wiibroe indtil 1975, hvor den blev udkonkurreret af Carlsbergs Druêta, som Wiibroe overtog produktionen af.Eksternt link

Lars Bjørn Madsen: Da Wiibroes Bryggeri skaffede Danmark Chabesoen

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.