Sommerhuse i Horneby Sand

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

I Hornbæk finder man Danmarks første sommerhusudstykning. Staten begyndte allerede i 1861-1883 udstykning af arealet mellem Vestre Stejlebakke og A.R. Friisvej, dengang kaldet 1. Tangvej.

Kort tid efter, i 1885, indledtes den store udstykning af sommerhusgrunde i Horneby Sand, i området mellem A.R. Friisvej og 3. Tangvej. Vejene Birkevej, Granvænget og Lyngvej (oprindelig 1. 2. og 3. Tværvej) blev etableret, ligesom Kystvej og Skovvej (oprindelig 1. og 2. Parcelvej). Kystvej 2-10 blev solgt som de første i 1886, derefter, i 1892-1919 solgtes de fleste af de resterende grunde.

Det var ikke hornbækkerne der købte disse sommerhusgrunde, men de såkaldte landliggere der kom fra hovedstaden. Et par bestående af Sagfører Harald Chr. Plockross og arkitekten Andreas Clemmensen, opkøbte en del af parcellerne og lod dem bebygge, med smukt tegnede ejendomme. På de fleste andre parceller blev der ligeledes opført arkitekttegnede ejendomme, stærkt inspireret fra det ene eller andet lands byggeskikke.

Den dag i dag udmærker de fleste af disse ejendomme sig ved at være meget bevaringsværdige og med en markedsværdi der ligger langt over gennemsnittet for landets sommerhuse.

To større pensionater blev opført i samme område, Pensionatet på A.R. Friisvej, Hornbækhus fra 1905 og Hotel Trouville fra 1892. Efter 2. verdenskrig kom endnu et pensionat til med Hotel Villa Strand. Den østligste del af Horneby Sand er i dag omfattet af en bevarende lokalplan.

Litteratur

Lars Bjørn Madsen: Nordkysten fra Helsingør til Munkerup, 2003.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.