Johanne Luise Heiberg

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Den tids mest berømte skuespillerinde, Johanne Luise Heiberg (1812-1890), opholdt sig på Hellebæk Kro i sommeren 1847 sammen med sin mand, Johan Ludvig Heiberg (1791-1860). Ægteparret, som fra 1844 boede i Søkvæsthuset på Christianshavn, var toneangivende i det kulturelle miljø i København og kan meget vel have inspireret til at gøre Hellebæk til et afholdt område for sommerophold.

Johanne Luise Heiberg kom tilfældigt forbi Anes Hus og besøgte flere gange Ane, som man kan læse lidt om i artiklen i dette leksikon.

Vejen til berømmelse

Johanne Luise Heiberg, med efternavnet Pätges, kom fra meget små kår. Tidligt blev hendes talent opdaget, og som 8-årig blev hun elev på Det kongelige Teaters balletskole. Johan Ludvig Heiberg overværede en privat opførelse af Poul Martin Møllers ”Hans og Trine” i 1826 med Johanne Luise i hovedrollen. Han skrev vaudevillen ”Aprilsnarrene” med Johanne Luise som Trine i hovedrollen samme år. Herefter gik det slag i slag. Hun blev udnævnt til kongelig skuespiller i 1829 og blev som 19-årig i 1831 gift med den 21 år ældre forfatter og kritiker Johan Ludvig Heiberg.

Johan Ludvig Heiberg var direktør for Det kongelige Teater fra 1849 -1856, men måtte trække sig på grund af stor utilfredshed med hans forældede ledelsesstil. Det blev en meget besværlig periode for Johanne Luise Heiberg. Johan Ludvig Heiberg døde i 1860 efter at havde været den alt dominerende smagsdommer i omkring fire årtier. Det være sig i brede kulturelle sammenhænge såvel som med en indflydelse, som strakte sig til det sociale liv i kulturelle kredse.

De senere år

Johanne Luise Heiberg flyttede til Østerbro i 1863 og trak sig endeligt tilbage fra skuespillet i 1864. Fra 1867-1874 fungerede hun som sceneinstruktør. Johanne Luise Heiberg fik som første kvinde Fortjenstmedaljen i guld 1882. De sidste omkring femten år af sit liv koncentrerede hun om sine tre adoptivdøtre og om at skrive sine erindringer (nævnt under litteratur).

De mange roller

Johanne Luise Heiberg var en sammensat natur med en stærk karismatisk udstråling. I sine talrige roller beherskede hun mange forskellige genrer: inden for lystspil i alle nuancer; det følsomme romantiske; det melankolske; det lidenskabeligt dramatiske; det dæmoniske samt alvorlige roller inden for et smalt repertoire. Hun kom til at dominere scenekunsten i omkring fire årtier.

Eksterne links

Johanne Luise Heiberg - Dansk biografisk leksikon, udgivet af Kvinfo

Johanne Luise Heiberg - forfatterportræt af Mette Winge

Litteratur

Johanne Luise Heiberg: Et liv genoplevet i erindringen. Gyldendal, 1973-1974. Bind 1-4.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.