Hellebæk Kro

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Hellebæk Kro 1910

Aalsgaard Kro

Den første krobevilling i området blev givet en kro i Aalsgaard, som man ikke præcist ved hvor lå. Men "Aalsgaard Kro" kendes fra 1720, og fra 1750'ene kendes et marketenderi i Hellebæk for personalet på geværfabrikken i Hellebæk. Senere flyttedes Aalsgaard Kro til Hellebæk og blev på et tidspunkt før 1775 slået sammen med marketenderiet til "Hellebæk Kro". Aalsgaarde Badehotel havde intet med kroen at gøre. Den lå på Nordre Strandvej 152 og brændte i øvrigt i 1944.

Kroen flyttes

Krostuerne lå antagelig i en kort periode på selve Hellebækgaard, men er formentlig allerede i slutningen af 1700-tallet blevet flyttet til adressen Bøssemagergade nr. 1 på hjørnet af Nordre Strandvej. Selve bygningen er opført mellem 1742 og 1765, i den periode, hvor Stephen Hansen (1701-1770) havde overtaget Hellebækgaard med alt hvad dertil hørte. Han fik den gamle og hensygnende geværfabrik, herefter benævnt Kronborg Geværfabrik, på fode igen. Han blev enormt betydningsfuld for Hellebæk og fik kongelig bevilling til at drive en kro.

Efter at Heinrich Carl von Schimmelmann (1724-1782) i 1768 overtog Hellebækgaard og bedriften omkring denne, inklusive geværfabrikken, blev krostuerne flyttet til Bøssemagergade og ombygget til formålet mellem 1769 og 1783. Til kroens historie knytter sig også, at Johanne Luise Heiberg opholdt sig her i 1847. Hvordan hun gjorde Anes Hus kendt, kan man læse om i en selvstændig artikel.

Kroen udvides

I 1849 fik kroen tilføjet en kvist på seks fag, som dannede første sal og blev udstyret med pyramidetag. Første sal blev mellem 1895 og 1922 forlænget på begge sider i hele bygningens længde til et toetages hus. I takt med disse udvidelser, blev kroen blev efterhånden omdannet til hotel og restaurantvirksomhed og flyttede adresse til Nordre Strandvej 123. Her endte den med at blive en del af Hellebæk Badehotel, som nævnt neden for.

Skiftende ejere

Kroen var indtil 1870 ejet af geværfabrikken i Hellebæk, fra 1881 af Det Schimmelmannske Fideikommis, derefter af Hellebæk Klædefabrik. I 1885 solgtes kroen til den daværende forpagter, vognmand Peter Emil Hansen. Af senere ejer kan nævnes Frantz og Medea Olsen, Anna Marie Bonde og hendes søn Peter Bonde. Det var i Anna Marie Bondes ejerperiode, at den gamle krobygning blev erstattet af den ældste del af det, der i 1919 blev indviet som "Hellebæk Badehotel" - nu med indgang og facade direkte fra Strandvejen. I dag er bygningen i Bøssemagergade omdannet til ejerlejligheder.

Den sidste hotelejer var Harry Rasmussen, der ejede hotellet fra 1960 indtil dets nedlæggelse i 1978. Han havde i mellemtiden døbt badehotellet om til "Hotel Hellebæk Kyst". Kun den lille gamle bygning mellem den oprindelige kro og badehotellet fortsatte som restaurant - og blev i en lang årrække med skiftende ejere drevet som restaurant under navnet "Hellebæk Kro". I dag (2017) hedder stedet stadig "Hellebæk Kro", men med undertitel: " - for krop og sjæl - ". Den gamle kro er indrettet som klinik for fodterapi, massage og behandling af idrætsskader.

Litteratur

Kjeld Damgaard: Hellebæk Kro lå oprindelig i Aalsgaard (Helsingør Dagblad, 07.09.2010)

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.