J. W. Christensens Boghandel

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Boghandlere begynder så småt at dukke op i første del af1800-tallet. De førstevar ikke boghandlere i den forstand, vi kender det Endnu var det indrettet få butikker med vinduesfacader i stueetagen, som vi kender dem i dag.

"Endnu en boghandler"

Johannes Wilhelm Christensen blev født i Vraa i Vendsyssel d. 27. maj år 1800 som søn af en skolelærer. Efter at have været skriver på byfogedkontoret i Aalborg blev han fuldmægtig på borgmesterkontoret i Helsingør. I 1837 blev han gift med Anna Cathrine Ottilia Harboe, født i Svendborg. Han etablerede d. 12. november 1841 en bog- og papirhandel i ejendommen på Stengade 64 på hjørnet af Brostræde. Som det forlyder fra Byrådets forhandlinger: ”Endnu en Boghandler”. I. I. Wagner havde åbnet en boghandel d. 26. august tidligere samme år i Stengade 22.

"Musikinstrumenter og kunstsager"

Ifølge vejviser fik J. W. Christensen i maj 1852 yderligere ret til at handle med ”musikinstrumenter og kunstsager”. Det blev sædvanligt at oprette sortimentsforretninger med et bredt udvalg af varer. Det gav formodentlig større chancer for at få sin forretning til at løbe rundt, men har vel også været inspirerende for de handlende. Der foreligger også oplysning om, at J. W. Christensen skulle have administreret et lejebibliotek. Han har muligvis overtaget ejendommen Stengade 64 i 1855, men han figurerer i hvert fald som ejer i 1857.

På det tidspunkt, hvor J. W. Christensen indrettede sin bog- og papirhandel, havde stueetagen haft butiksindretning i mindst 15 år. Butikken i stueetagen blev nedlagt i 1977 i forbindelse med en gennemgribende restaurering, og siden har der kun været butik i kælderen.

Forretningen overtages af sønnen

Johannes Wilhelm Christensen havde overdraget ejendom og forretning d. 04. marts 1875 til sin søn, som var født i 1848 og hvis fulde navn var Oscar Johannes Quedens Harboe Christensen. I 1877 han tog han et bogbinderkursus og aflagde en frivillig svendeprøve. O. J. Christensen var et tidsrum knyttet til bestyrelsen i foreningen ”Helsingørs almindelige Syge- og Ligkasse”, som blev oprettet i 1796. Dengang var man helt afhængig af forsikringer, der var oprettet på privat basis indtil den store socialreform i 1933. Boghandelen figurerer i vejviseren i 1901 som ”Boghandel v/ J. W. Christensen”. Johannes Wilhelm Christensen døde i maj 1882.

Forretningen ophører

På grund af boghandler O. J. Christensen sygdom blev forretningen lukket pr. 31. december 1908. Han var da en mand på lidt over 60 år. Hvilken sygdom oplyses ikke, men han døde dog som en ældre herre i december 1935.

Eksterne links

Johannes Wilhelm Christensen

Oscar Johannes Christensen

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.