Hornbæk Revyen

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Hornbækrevyen blev spillet på Hornbæk Badehotel. Stig Lommer var direktør på denne første revy af de mere kendte og der spilledes ialt 12 sæsoner, frem til midt i 1950'erne.

Københavnerrevy

Hornbæk Revyen var en såkaldt københavnerrevy og der har været 12, alle med navnet Hornbæk Revyen, heraf er de 11 blevet spillet i Hornbæk. Der var dog en revy, som ikke er med i dette tal, men som havde københavnerskuespillere og repertoire fra københavnske revyer. Den blev opført allerede i 1926 og blev til forskel for de efterfølgende, opført på Hotel Bondegården.

Derefter blev der spillet Hornbæk Revyer i årene 1935, 1936, 1941, 1942, 1943, 1944, 1946, 1947, 1948, 1950, 1951 og til sidst i 1952, alle blev opført på Hornbæk Badehotel, det nuværende Kurbad, undtagen revyen i 1944 der blev opført på Hotel Marienlyst i Helsingør. De blev spillet i sommermånederne, fortrinsvis i juli, og er derefter enten taget på turne rundt i landet eller flyttet til et af Københavns teatre eller begge dele. Nogle har spillet en måned i Hornbæk og derefter 11 måneder i København på forskellige scener.

At det lige netop blev Hornbæk der fik lov at huse de berømte revyer, skyldes formodentlig Hornbæk Badehotel. Den gamle kro var blevet revet ned, og erstattet med det vi i dag kender som Kurbadet eller Fysiurgisk hospital. Det stod færdigt og blev indviet i 1935 som Hornbæk Badehotel, et mondænt, dyrt og flot sted, som ”man” valfartede til. Det omtales som et af de flotteste steder i Danmark på den tid. Dette faktum sammenholdt med at der var en fin lille teatersal, med plads til omkring 200, der blev kaldt for Hornbæk Teater, var en god grund til at lægge revyerne her.

Stig Lommer’s gennembrud

En anden årsag til at Hornbæk Revyerne blev så kendte, er nok at det var Stig Lommers gennembrud, da han i 1935 havde premiere på den første Hornbæk Revy. Han havde været skuespiller på Helsingør revyerne siden 1931 og kaster sig ud i jobbet som direktør og iscenesætter ved Hornbæk revyen i 1935, en opgave der gjorde ham landskendt.

Stig Lommers Hornbæk Revy var noget nyt, noget der blev omtalt som den bedste revy det år og gav genlyd i hele landet. Det omtales af mange at der, som noget helt særligt, blev serveret en cocktail til alle publikummer. Noget sådan havde man da aldrig oplevet før. Den blev en rigtig københavnerrevy, idet den blev flyttet til København i august, hvor den spillede helt frem til sommeren 1936.

Litteratur

Lone Kuhlmann: Københavnerrevyer i Hornbæk. Hornbækegnen nr. 79, 2006.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.