Hornbæk Badehotel

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Fysiurgisk Hospital - det tidligere Hornbæk Badehotel 28/12 1974. Foto: Anne-Sofie Rubæk
  • Havnevej, Hornbæk
  • Hotel

Hornbæk Badehotel er en bygning, der gennem tiden har gennemgået forandringer, både i udseende og navn.

Bygningen er kendt under navne som Klinikken, Kurbadet og Fysiurgisk Hospital og blev opført i 1935 som Hornbæk Badehotel.

Inden da har det også båret navnet Hornbæk Badehotel, men med et ganske andet udseende.

Fra gammel tid har det været Hornbæk Kro. Tilbage i 1677 omtales kroen og var dengang en flerlænget, stråtækt bondegård, der senere også havde købmandshandel i den ene ende af bygningen.

Kroen var mødested for de kunstnere, der langt senere besøgte fiskerlejet.

Efter 2. verdenskrig, hvor turismen ændrede forholdene for alle Hornbæks pensionater og hoteller, blev Hornbæk Badehotel solgt til Polioforeningen som genoptræning center for polioramte. Det foregik under stor landsdækkende ståhej.

Siden 1952 har stedet været drevet som genoptræningscenter, i de første år under navnet "Polioklinikken". På et tidspunkt overtog Rigshospitalet i København driften af stedet, som i en lang årrække hed "Fysiurgisk Hospital". I et kortere tidsrum gik stedet under navnet "Rigshospitalets Klinik for Para-og Tetraplegi" (sikkert dækkende for indholdet, men en kende omstændeligt som navn). Siden er navnet "Klinik for Rygmarvsskader - Rigshospitalet" det gældende navn.

Gennem de senere år har der med mellemrum været tale om overflytning af klinikken til Rigshospitalet i København og en efterfølgende lukning af klinikken i Hornbæk. I maj 2023 flyttes det sidste til Rigshospitalets nye byggeri i Glostrup, som har været undervejs i nogle år.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.