Harresbjerg

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
På dette matrikelkort fra 1816 ses gården Harresbjerg ved sin nye placering ved den nuværende Harreshøjvej. Sonnerupgaard er på dette kort endnu ikke udflyttet fra sin oprindelige placering ved nuværende Esrumvej skråt over for Plejelt gadekær.

Gården Harresbjerg lå indtil udskiftningen af Plejelt landsby i selve byen - lige overfor Hammerødgaard. Gården havde oprindelig nr 11, men fik ved den nye matrikulering nr 1. Udflytningen skete til en placering syd for landsbyen ved den nuværende Harreshøjvej.

Fæsterne på gården kan følges tilbage til i alt fald 1740, hvor Svend Jørgensen overtog fæstet. Det er imidlertid ikke ud til at det er en gård, der videreføres af slægten i flere generationer. I 1781 overtog Niels Nielsen fæstet og det var ham der i 1801 købte gården til selveje. Få år efter købte købmand Thomas Ellah fra Helsingør gården - det var jo kommet på mode for den helsingoranske elite at bo på landet om sommeren. Den sidste ejer, der drev Harresbjerg selvstændigt synes at være gårdejer Peder Rasmussen, der ejede gården fra 1838-47. Herefter overtog nemlig Christen Andersen gården - og han havde allerede da i flere år drevet nabogården Sonnerupgaard. I 1860'erne blev de to gårde endelig sammenlagt, men Harresbjergs bygninger må være blevet nedrevet allerede omkring 1850.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.