Grødemosegaard

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Grødemosegaard i Mørdrup Strandvang må ikke forveksles med den langt yngre Grydemosegaard vest for Hovvej i Tibberup. Grødemosegaard (også stavet Grydemosegaard) var oprindelig beliggende i selve Mørdrup Landsby, placeret som den østligste af byens gårde ved Mørdrupvej direkte overfor den nuværende Mørdrup Smedie, men i forbindelse med jordreformerne blev den udflyttet omkring 1790 til en plads ved Stokholmsvej - tæt på Sobæksmøllen (Søbækhuset).

Gården hørte - ligesom de øvrige ejendomme i området - under Krogerup Gods, men i 1806 solgte godset ud af sine gårde. Den første selvejer var Hans Nielsen, der senere solgte til sin søn Hans Andreas Nielsen. Hans søn Hans Sylvester Hansen skulle have overtaget gården, men i 1888 nedbrændte gården efter en voldsom lynbrand, der også dræbte Hans Sylvester Hansen.

Omkring 1920 tog Strandvangsgaardens hovedbygning sig således ud. Den oprindelige Grødemosegaard findes der ikke billeder af.

Den oprindelige Grødemosegaard lå omtrent på det hjørne, hvor nu Lindevej og Stokholmsvej løber sammen. Den nye gård blev imidlertid ikke genopført samme sted, men i stedet tæt ved Strandvejen med indkørsel fra den vej, der senere skulle blive til Gylfesvej. Gården fik nu navneforandring til Strandvangsgaard - opkaldt efter det område, som jorderne lå i, nemlig Mørdrup Strandvang. Gården ligger altså IKKE i Espergærde, men i Mørdrup, der havde jorder helt ned til Strandvejen.

Hans Andreas Nielsen og hustruen Else havde 5 børn - den ene var en pige ved navn Kirstine. Hendes søn hed Hans Christian Møller - han var veksellerer og gift med Anna Katinka Christmas. Deres søn hed John Christmas-Møller og var i en periode efter 2. verdenskrig dansk udenrigsminister.

Strandvangsgaarden overtoges senere af hofjægermester Trolle Post - og gårdens udlænger blev nedrevet eller flyttet. I dag står kun stuehuset tilbage - og anvendes til almindelig beboelse.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.