Espergærde Skytte Forening

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
I slutningen af 50'erne afholdtes skydestævnerne i ESF stadig på Hotel Gefion, men dette billede af deltagerne er fra et de sidste arrangementer inden hotellet lukkede.


Espergærde Skytte Forening har siden 1966 skydebane og klublokale under Mørdrupskolen. Men da foreningen er over 100 år gammel, så må starten være foregået et andet sted - nemlig på det forlængst nedrevne Hotel Gefion i Espergærde.

Det hele startede med dannelsen af Espergærde Haandværker- og Salonskytteforening (EHS) den 20. april 1909. Den var udsprunget af Espergærde Borger- og Haandværkerforening (EBHF), der var dannet i 1906. ENHF udviklede sig snart til en selvskabelig forening, men et vigtigt element var skydningen, der foregik i den store sal på Hotel Gefion.

Fra 1909 udskiltes skydningen som nævnt i en selvstændig forening. Skydningen på Hotel Gefion foregik kun om vinteren. I sommerhalvåret havde foreningen fået indrettet en skydebane lige i udkanten af engen (Store Made). Skovvæsenet havde dog betinget sig, at der kun måtte skydes til måls efter skive på en 20 meter bane - og kun én gang om ugen. Skydebanen i Egebæksvang blev nedlagt i 1980.


Ved det sidste skydestævne på skydebanen i Egebæksvang blev dette billede af deltagerne foreviget. Kort efter nedrev deltagerne banen. Året var 1980.


Da Hotel Gefion lukkede i 1960 stod man i en periode uden vinterskydebane, men fik i et par år lov at skyde i kælderen på Espergærde Skole. Da Mørdrupskolens 2. etape stod færdig rykkede skydebanen ind i kælderen.

Omkring 1970 ændredes navnet til Espergærde Skytte Forening. I 1984 oprettedes tillige en pistolafdeling - en afdeling, der nu er foreningens mest populære.


En af ESF's ungdomsskytter, Kathrine Hald Langhoff, fotograferet på skydebanen i jubilæumsåret 2009.


Foreningen har haft mange ildsjæle, hvoraf flere har været medlem i mere end 60 år. Foreningens nuværende formand er Peter Johansen, Roligheds Allé 3, tlf. 49 13 55 89, der kan kontaktes for yderligere information.

Litteratur

Kjeld Damgaard: "100 år med fingeren på aftrækkeren", 2009

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.