Espergærde Boghandel

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Espergærde Boghandel blev etableret på Strandvejen 1939 i Espergærde og havde ikke nogen forbindelse til den senere boghandel i Espergærde Centret.

Gyldendal-forhandler

Hans Emil Steffensen etablerede boghandlen på Strandvejen i Espergærde som Gyldendal-forhandler. Gyldendal-forhandlerne var forlaget Gyldendals eget salgsnet af forhandlere. Gyldendal-forhandlerne var ikke rabatberettigede hos forlagene, men fik bøgerne fra Gyldendal. Hans Emil Steffensen var udannet boghandler, selvom Gyldendal-forhandlerne oftest var ikke faguddannede boghandlere. Mange af dem blev dog senere berettiget til denne rabat, og H. E. Steffensen blev det d. 24.02.1944. Gyldendals salgsnet blev oprettet for at få flere udsalgssteder til forlagets bøger i en tid hvor Forlæggerforeningen ikke ønskede at udvide antallet af boghandlere.

Vejen til egen boghandel

Hans Emil Steffensen blev født d. 23.02.1912 i Helsingør, søn af Hother Johannes Steffensen. Han blev udlært i faderens boghandel i Helsingør, Hother Steffensens Boghandel, etableret i 1906 og i Thems Boghandel i Horsens, drevet gennem tre generationer. Han blev medhjælper hos Colberg i Rønne; derefter hos Andreas Clausen i Sønderborg, drevet gennem tre generationer og kendt for forlaget Clausen-Bøger; herefter Jungs Boghandel i Skive, som de øvrige nævnte en ældre virksomhed. Hans Emil Steffensen etablerede d. 01.02.1939 Espergærde Boghandel på Strandvejen 354, ikke ret langt fra vejen ”Ved Havnen”. Inden for den private sfære var H. E. Steffensen kendt for sin fantastiske have med sjældne planter fra mange lande, men med en særlig interesse for rhododendron. Han var aktiv i det danske Spejderkorps og i øvrigt ugift.

Fra Strandvej til Espergærde Center

I Espergærde Centret fra 1964 havde Carl Klestrup Hansen i juli 1967 etableret Klestrups Boghandel Espergærde Centret. Espergærde havde derfor sin egen boghandel, da Espergærde Boghandel på Strandvejen ophørte d. 03.11.1982 efter 43 år. Det var Carl Klestrup Hansen, som overtog Hother Steffensens Boghandel i 1954, nævnt oven for og som fra 1961 hed Klestrups Boghandel. Det navn blev ændret til Helsingør Boghandel i 1972, da boghandelen i Espergærde Centret overtog navnet Klestrups Boghandel. Boghandelen i Espergærde Centret vil blive behandlet særskilt.

Eksterne links

Espergærde Boghandel - Strandvejen

Hans Emil Steffensen

Carl Klestrup Hansen

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.