Klestrups Boghandel

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

På det nordlige hjørne af Axeltorv og Bjergegade lå i omkring 74 år en boghandel. Den begyndte sit boghandlerliv i 1906 først på adressen Axeltorv 18, men fik senere adressen Bjergegade 18. Der har, som oftest, også været handlet med papirvarer.

Vejen til boghandler

Carl Klestrup Hansen, født d. 02.03.1926, blev uddannet til boghandler i Charlottenlund hos Hans Holger Danø og blev medhjælper hos forskellige boghandlere i København, indtil han etablerede sig i Helsingør.

H. Hagerups Boghandel i Fiolstræde 10 var det første sted efter endt uddannelse. Det var ikke et hvilket som helst sted at begynde sin karriere. Virksomheden blev drevet af slægten Hagerup gennem tre generationer, påbegyndt af Hans Hagerup i 1852. Foruden bog-, papir, og kunsthandel omfattede forretningen også en ret omfattende forlagsvirksomhed. Særligt blev denne ganske omfattende under anden generation, Hans Eiler Hagerup, som i 1910 lod denne del af virksomheden flytte til Fiolstræde 10. Boghandelen blev i 1937 under tredje generation, Paul Eiler Hagerup, flyttet fra Gothersgade 30 til Fiolstræde 10, hvor et antikvariat blev oprettet samtidigt. Hele virksomheden, som herefter var samlet i Fiolstræde, blev overtaget af slægten Paludan i 1951, i dag Paludan Bog & Cafe. Hagerups Forlag forlaget blev afviklet som selvstændigt forlag i 1954.

Klestrup blev på et tidspunkt herefter ansat i virksomheden I. Chr. Petersens Papirhandel i Store Kirkestræde 1, efterfølger efter landets ældste af slagsen. A/S Fremad (boghandel samt forlagsvirksomhed) på Nørrebrogade 54 blev det sidste sted som medhjælper, inden Klestrup i 1954 kom til Helsingør for at drive sin egen boghandel.

Det blev en eksisterende boghandel i Bjergegade 18, som Klestrup overtog. Hother Johannes Steffensen havde etableret den i 1906, omtalt i artikel om Hother Steffensens Boghandel. Han overdrog driften af den til Carl Klestrup Hansen på et tidspunkt i 1954.

Boghandel i Espergærde fremfor Helsingør

Fra 1961 blev boghandelen kaldt Klestrups Boghandel, men ændrede fra 1972 navn til Helsingør Boghandel, inden den blev overtaget af Per Brummerstedt d. 21.05.1973. Carl Klestrup Hansen koncentrerede sig herefter udelukkende om Klestrups Boghandel i Espergærde Centret, som han havde oprettet i juli 1967 sideløbende med boghandelen i Helsingør. Den lå på adressen Vester Torv 15 i Espergærde Centret, som blev etableret i 1964 og er Danmarks ældste butikscenter. Boghandelen i Espergærde Centret vil blive behandlet særskilt.

Carl Klestrup Hansen døde i april 2010.

Eksterne links

Hother Johannes Steffensen

Carl Klestrup Hansen

Per Brummerstedt

Litteratur

Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde: Bjergegade, Torvegade, Kirkestræde, Hestemøllestræde, Sophie Brahesgade. Nordisk Forlag for videnskab og teknik. Helsingør, 2006 (side 44-45.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.