Kategori:Arbejderbevægelsen

Fra Helsingør Leksikon
Version fra 13. okt 2023, 15:34 af Erik Stubtoft (diskussion | bidrag) Erik Stubtoft (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Skift til:navigering, søgning


Arbejderbevægelsen som begreb

Begrebet Arbejderbevægelsen er et historisk internationalt begreb. I mange lande rundt om i verden er Arbejderbevægelsen synonymt med et socialdemokratisk parti og en fagbevægelse. I nogle lande er der flere socialdemokratiske partier og flere fagbevægelser. Nogle steder er der - eller har været - kommunistiske partier og kommunistiske fagforbund.

Hvad er arbejderbevægelsen?

Arbejderbevægelse er en samlebetegnelse for forskellige former for organisering af arbejdere – fra fagforeninger over kooperative virksomheder til politiske partier – samt en række organisationer med forskellige sociale formål, f.eks. begravelseshjælp, undervisning og fritidsaktiviteter. Fælles for disse organisationer er, at de har arbejderes interesser i fokus.

For fagforeninger gælder det især løn- og arbejdsvilkår samt social sikring i forbindelse med f.eks. arbejdsløshed eller sygdom. For kooperative virksomheder, også kaldet andelsvirksomheder (se faktalink om andelsbevægelsen), handler det om, at dem, som arbejder for virksomheden – og dem, som forbruger virksomhedens produkter – skal have medindflydelse på virksomhedens drift og andel i overskuddet.

Politiske partier, der historisk er blevet opfattet som en del af arbejderbevægelsen, har politiske programmer, som tilgodeser arbejderklassens interesser bredt set; f.eks. økonomisk omfordeling og kollektive goder såsom gratis uddannelse, offentligt sundhedssystem og daginstitutioner.

Historisk har arbejderbevægelsen udgjort et social sikkerhedsnet og et socialt fællesskab ’fra vugge til grav’ – fra børnepasning til begravelseshjælp. Særligt i perioden før uddannelse blev offentlig og tilgængelig for hele befolkningen, stod arbejderbevægelsen også for undervisningstilbud til arbejdere. Denne tradition lever også i dag i form af f.eks. aftenskolen AOF, grundlagt i 1924 som Arbejdernes Oplysningsforbund.

Arbejderbevægelsens grundorganisationer

Arbejderbevægelsens grundlæggende organisationer har i Danmark siden anden halvdel af 1800-tallet været Socialdemokratiet og Fagbevægelsen. Men en række udbrydere, som dannede politiske eller faglige organisationer regnede sig selv som værende en del af Arbejderbevægelsen.


Helsingørs arbejderbevægelse

I Helsingør har det været Socialdemokratiet, Fagbevægelsen og Kooperationen, der har udgjort den samlede organisation Arbejderbevægelsen.

Udover de to grundorganisationer har en række selvstændige organisationer med hver sin opgave været tilknyttet Arbejderbevægelsen i Helsingør. Det ses af listen nedenfor.


Kilder 1) Faktalink. 2) Wikipedia.dk


Hvis du har forslag til rettelser eller yderligere tilføjelser er du velkommen til at sende dem til redaktionen.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.