Nationaliteter
Nationaliteter i Helsingør kommune
Det begyndte med Sundtoldstiden 1426-1857 - og før. Helsingør har alle dage været et sted, hvor antallet af personer fra alverdens lande boede - eller i hvertfald opholdt sig - i kortere og længere tid.
I Sundtoldstiden var Helsingør en international by. Mange forskellige sprog kunne høres i byens gader. Der var sømænd, hvis skibe var ankret op for at betale sundtold. Der var også mange udlændinge, som havde slået sig ned permanent i Helsingør, hvor der på grund af den store trafik på havnen var gode muligheder for at drive handel og håndværk.
Vi ved meget om tidligere tiders gæster fra andre lande. Vi kan nemt spore dem i årene efter Sundtoldstiden, fordi en del af dem havde så gode handelsoplevelser, at de blev boende i byen. Dem kan vi spore på efternavnene, som stadig præger Helsingør i 2022.
Befolkninger fra andre lande
Som det kan ses her har forskellige landes befolkninger sat sine blivende spor i Helsingør. kr
Den engelske befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden Midt i 1700-tallet dukker de første engelske navne op i byens arkivalier. Frem til Sundtoldens ophævelse i 1857 var det de engelske indvandrere, som var de dominerende blandt udlændingene i Helsingør.
Ved folketællingen i 1801 var der omkring 100 englændere i byen, hvilket procentuelt ikke var så mange i forhold til de godt 5000 indbyggere i byen. Men englænderne tilhørte byens mest velhavende lag, og derfor fyldte de meget i byens liv. Se mere: Helsingør Leksikon: Den engelske befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden
Franske krigsfanger kom til Danmark
Et hold franske krigsfanger på omkring 1.200 mand ”af ”alle våbenarter” ankom til Helsingør 7. december 1918. Soldaterne var mellem 25 og 40 år og så ganske velnærede ud, da de havde modtaget fødevarer hjemmefra. Nogenlunde velklædte var de også. Stort set alle havde fodtøj på. Nogle få var iført kludesko. De menige, officererne og underofficererne omgikkes hinanden på kammeratlig fod.
En komité af borgere var i blevet dannet til at forestå en festlig modtagelse af ”de franske, evt. engelske krigsfanger”. Det skete under stor højtidelighed med flag overalt med modtagelseskomitéen i spidsen, regimentsmusik og et væld af mennesker, der havde samlet sig ved Kronborg og i gaderne for at byde krigsfangerne velkommen og for at hædre dem. Officererne blev indlogeret på Marienlyst, og de menige travede til Horserødlejren, fulgt af komité og regimentsmusik. Se mere: Helsingør Leksikon: De franske krigergrave
Den jødiske befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden
Den ældste optegnelse om jødiske beboere i Helsingør stammer fra 1592, da der i tingbogen er indført, at Jochim Jøde har løst borgerskab i byen. Der vides ikke meget om Jochim. Det fremgår dog af tingbogen, at han betalte byskat for 1593.
Der er aldrig lavet nogen systematisk undersøgelse vedr. den jødiske befolkning i Helsingør. Derfor ved man heller ikke, om der i 1600-tallet har været jødiske indbyggere i byen. Først noget hen i 1700-tallet begynder der at være sikre oplysninger. Se mere: Helsingør Leksikon: Den jødiske befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden
Nederlænderne i Helsingør
Den nederlandske befolkningsgruppe havde sin storhedstid i 1500- og 1600-tallet. Men også efter den tid var der et betragteligt islæt af nederlændere i byen. Se Helsingør Leksikon: Nederlænderne i Helsingør Se Helsingør Leksikon: Hollændere
Russere i Helsingør
Der er forskellige vandrerhistorier om, hvem der skulle ligge i jorden på den nu grønne parcel, Strandvejen 208 i Snekkersten, som henligger grøn og uberørt af nutidens parcelhusbyggerier. Det synes ganske sikkert, at der på parcellen ligger et antal russiske personer begravet.
En historie fra begyndelsen af 1700-tallet fortæller, at det er søfolk, som blev syge af byldepest, der ligger begravet på stedet. De kom fra et par russiske skibe, der simpelthen læssede de døde søfolk af på stranden. Andre historier fortæller, at det er hjemvendte soldater fra Den store Nordiske Krig (1700-1721), som var smittet og blev begravet der. Se mere i Helsingør Leksikon: Russergrave
Den tyske befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden
Den tysktalende befolkning stammede fra mange forskellige hertugdømmer og fyrstedømmer i det område, som i 1871 kom til at udgøre det tyske kejserrige.
Tilflyttere fra hertugdømmerne Slesvig og Holsten udgjorde en gruppe, som havde nemt ved at finde sig til rette, fordi de var den danske konges undersåtter. Andre søgte til Helsingør, fordi der var gode muligheder for at drive handel og håndværk.
Det er ikke helt korrekt at tale om en (national) tysk befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden, for i den periode var der endnu ikke noget samlet Tyskland.
Se mere: Helsingør Leksikon: Den tyske befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden
Den skotske befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden
Den skotske indvandring var stor i 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet. Fra midt i 1700-tallet og frem til Sundtoldens ophævelse i 1857. Se mere: Helsingør Leksikon: Den skotske befolkning i Helsingør i Sundtoldstiden
Et øjebliksbillede af Helsingør 4/2018
Danmarks Statistik holder øje med tallene, som kan skifte fra dag til dag - og selvsagt fra år til år. Derfor er oversigterne nedenfor et øjebliksbillede.
Helsingør - mange udenlandske borgere
Oversigterne nedenfor er interessante, fordi de giver et aktuelt billede af en by med en stor fleksibilitet af udenlandske personer.
Oversigterne beskriver ikke, hvorfor udlændingene er i Helsingør på netop den dato, hvor tallene er opgjort. Måske var de på ferie, måske havde de job her, måske af anden årsag.
Antallet af indvandrere og efterkommere i Helsingør kommune svarede på opgørelsesdagen til antallet på landsplan.
Et andet øjebliksbillede er Vapnagaard
I august 2019 blev det opgjort, at der var 52 forskellige nationaliteter under tag i bebyggelsen.
I slutningen af 2022 kunne Danmarks Statistik fortælle, at der i Helsingør var registreret 118 forskellige statsborgskaber.
Helsingørs tal ligner lands-tallene
Danmarks Statistik opgjorde i 2018 indvandrere og efterkommere til 13,3 procent af den samlede befolkning i Danmark. I Helsingør kommune er tallet præcis det samme.
Der er dog en forskel i forhold til resten af landet. I Helsingør var der lidt flere ikke-vestlige indvandrere og efterkommere end i resten af landet, mens der forholdsvis vanlidt færre personer fra vestlige lande
Oversigten omfatter 4. kvartal 2018 og viser, at der på det tidspunkt var næsten 150 forskellige nationaliteter tilstede i Helsingør kommune. Den viser også, at mere end 25 personer, der indgik i oversigten omfattede statsløse borgere. Nyere oversigter kan give et andet billede. F. eks. valgte 140 udlændinge at planlægge at bo i Helsingør i fremtiden.
Helsingør - mange udenlandske borgere
Oversigten fra 2018 er interessant, fordi den giver et aktuelt billede af en by med en stor fleksibilitet af udenlandske personer.
Uden at beskrive, hvorfor de er i Helsingør på netop den dato, hvor tallene er opgjort. Måske var de på ferie, måske havde de job her, måske af anden årsag.
Et andet øjebliksbillede er Vapnagard.
I august 2019 blev det opgjort, at der var 52 forskellige nationaliteter under tag i bebyggelsen.
Helsingørs tal ligner lands-tallene
Antallet af indvandrere og efterkommere i Helsingør kommune svarede på opgørelsesdagen til antallet på landsplan.
Danmarks Statistik opgjorde indvandrere og efterkommere 13,3 procent af den samlede befolkning i Danmark. I Helsingør kommune var tallet præcis det samme.
Der er dog en forskel i forhold til resten af landet. I Helsingør var der lidt flere ikke-vestlige indvandrere og efterkommere end i resten af landet, mens der forholdsvis var lidt færre personer fra vestlige lande.
Antallet af indvandrere og efterkommere 2022
Opgjort i slutningen af 2022:
2.480 indvandrere fra vestlige lande, 3.976 indvandrere fra ikke-vestlige lande, 384 efterkommere fra vestlige land 2.024 efterkommere fra ikke-vestlige lande Ialt 8.864 indvandrere og efterkommere fra både vestlige og ikke-vestlige lande.
Antallet af indvandrere og efterkommere 2018
Opgjort ved udgangen af 2018.
Tyrkiet 1255, Libanon 767, Jugoslavien 733, Syrien 525, Sverige 524, Polen 267, Rumænien 251, Iran 235, Tyskland 227, Irak 222, Norge 203, Pakistan 199, Storbritannien 173, Litauen 154, Bosnien-Herzegovina 144, Thailand 137, Serbien 109, Filippinerne 109, USA 105.
Fra 50-100 personer: Rusland 84, Afghanistan 83, Italien 82, Kina 80, Marokko 75, Bulgarien 69, Sri Lanka 68, Jugoslavien, forbundsrepublikken 65, Finland 67, Eritrea 59, Island 55, Nederlandene 53, Frankrig 52, Ungarn 52,
Fra 20-50 personer: Indien 46, Spanien 45, Kroatien 44, Ukraine 43, Brasilien 42, Mexico 34,”Østrig 30, Vietnam 30, Japan 27, Letland 25, Sydkorea 25, Schweiz 24, Serbien og Montenegro 24, Kenya 23, Grækenland 22, Kosovo 21,
Fra 11-20 personer: Makedonien 20, Uganda 20, Sovjetunionen 19, Belgien 17, Somalia 17, Canada 17, Australien 17, Chile 16, Elfenbenskysten 15, Sydafrika 15, Tunesien 15, Egypten 14, Bangladesh 14, Slovakiet 13, Algeriet 12, Columbia 12, Mozambique 11, Argentina 11, Jordan 11, Nepal 11, Saudi-Arabien 11.
Fra 6-10 personer: Estland 10, Hviderusland (nu Belarus) 10, Irland 10, Portugal 10, Tjekkoslovakiet 10, Etiopien 10, Israel 9, Cameroun 9, Indonesien 9, Malaysia 9, Ghana 8, Peru 8, Venezuela 8, New Zealand 8, Tanzania 7, Nigeria 6, Cambodja 6, Kuwait 6.
Der er 5 personer fra: Armenien, Rwanda, Senegal, Forenede Arabiske Emirater.
Der er 4 personer fra: Cypern, Tjekkiet, Congo- Republikken, Gambia, Guinea-Bissau, Togo, Myanmar, Singapore.
Der er 3 personer fra: Moldova, Libyen, Sierra Leone, Zimbabwe, Jamaica, Georgien, Usbekistan:
Der er 2 personer fra: Albanien, Burundi, Congo - Demokratiske Republik, Madagaskar, Zambia, Costa Rica, Curacao, Ecuador, Trinidad og Tobago, Uruguay, Vestindiske øer, Laos, Nordkorea, Qatar, Taiwan.
Der er 1 person fra: Malta, Montenegro, Slovenien, Liberia, Mauretanien, Seychellerne, Swaziland, Bolivia, El Salvador, Guatemala, Guyana, Nicaragua, Asserbadsjan, Kasakhstan, Kirgisistan.
Kilder: 1) Danmarks statistik 2018/19. 2) Helsingør Dagblad 1/1.2019. 3) Forskellige artikler i Helsingør Leksikon. 4) Øresundstolden.dk 5) Danmarks Statistik. 6) Helsingør kommune.
Redaktion: estubtoft@gmail.com