Forside
Slå op alfabetisk
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z - Æ - Ø - Å
Månedens artikel
Helsingør Museer De første tanker om etablering af et historisk museum i Helsingør opstod allerede før 1. verdenskrig, hvor en række borgere i byen i 1907 tog initiativ til en udstilling på Kronborg for på den måde at skabe baggrund for et museum. Materialet var dog for tyndt på dette tidspunkt, så der kom ikke yderligere ud af det... Læs mere>>
Helsingør Leksikon
Workshop:
Sidste torsdag hver måned Kl. 10-12
Næste gang: 25. november 2021
Sted: Biblioteket Kulturværftet, 3. etage. Ingen tilmelding
AOF Arbejdernes Oplysnings Forbund
Historisk
AOF (Arbejdernes Oplysningsforbund) er stiftet af De samvirkende Fagforbund (senere LO og fra 2022 FH), Socialdemokratiet, DSU samt Det kooperative Fællesforbund. Efterfølgende blev de fleste danske fagforbund tilsluttet AOF. Senest er det slået fast i AOFs vedtægter, at Socialdemokratiet og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er fødte medlemmer af AOF. Vedtægterne giver mulighed for, at andre organisationer kan blive medlem af AOF. Stort set alle fagforbund med tilknytning til LO - senere FH - blev medlem af AOF. Desuden blev Faglige Seniorer, DSU, DUI-Leg og Virke, LO-skolen (senere Konventum), Edutasia og Kabinepersonalet ved SAS.
Fra starten af AOF blev der dannet lokale AOF-afdelinger i alle danske byer - også i mindre byer i landdistrikterne. Desuden blev der dannet regionale AOF-amtsorganisationer - senere AOF-Regioner. Disse lokale organisationer blev medlemmer af AOFs landsorganisation. I samarbejde med Fagbevægelsen har AOF både lokalt og centralt gennemført uddannelse af faglige tillidsrepræsentanter i emner, der har haft til formål at dygtiggøre dem som veluddannede repræsentanter for arbejdspladsernes ansatte.
AOFs formål fra starten i 1924
AOFs formål har fra starten i 1924 været er at formidle viden og forståelse om det danske samfund og dets kultur. Gennem sine tilbud om aktiviteter vil AOF gøre danskerne til aktive medborgere.
AOFs formål har endvidere været gennem øget viden, samvær og personlig udvikling at udbrede demokratiet i Danmark. Dette er sket ved, at AOF har arbejdet med folkeoplysning for voksne i form af aftenskoler, kulturelle aktiviteter, daghøjskoler, fritidsundervisning, sprogskoler og efteruddannelse.
Formål ændret gennem årene
AOFs formål er gennem årene blevet fornyet. Senest til at omfatte følgende: AOF Danmark er et oplysningsforbund, der har juridisk status som en forening, der har en sammensat organisationsstruktur, hvori indgår Landsforbundet, AOF Centre og AOF Afdelinger. Alle disse er selvstændige juridiske personer.
AOF Danmark skal gennem sin virksomhed i overensstemmelse med de grundlæggende værdier: lige ret, lige værd og lige muligheder for alle, virke for at udbrede viden og forståelse for værdier af samfundsmæssig og kulturel karakter, herunder om det internationale samarbejdes betydning. AOF Danmark skal på samme grundlag medvirke til en udbredelse af og aktiv deltagelse i demokratiet.
Formålets seks punkter
Formålet søges bl.a. opfyldt gennem en central indsats såvel som gennem AOF’s lokale enheder ved at: a. sikre alle borgere tilbud om folkeoplysning i AOF b. fremme grund-, efter- og videreuddannelse af unge og voksne c. understøtte den enkeltes muligheder for at kunne fungere på arbejdsmarkedet d. fremme debat om væsentlige samfundsemner e. fremme kulturelle aktiviteter f. fremme anden virksomhed, der kan forbedre borgernes livs- og levevilkår
AOFs andre opgaver
AOF udviklede midt i 1970erne kurser for socialdemokratiske medlemmer, herunder medlemmer af byrådene. Det var emner som f. eks. mødeledelse, kommunalt styre, regnskab og økonomi, sociale forhold mv. For store dele af befolkningen tilbød AOF med årene mange forskellige kurser, der kunne dygtiggøre dem i emner som syning, porcelænsmaling, indbinding af bøger, dansk og forskellige hobbyarbejder.
I 1930 oprettede AOF sin første arbejderhøjskole, nemlig Roskilde Højskole. En del år siden kom Esbjerg Højskole til. Gennem AOF fik mange faglige, politiske og kooperative medlemmer tilbud om at dygtiggøre sig på alle de felter, hvor arbejderbevægelsens tillidsfolk kunne og skulle øve indflydelse gennem deres valgte repræsentanter.
900 aktiviteter
I 1934 kunne AOF notere sig, at der var aktiviteter i 900 af landets dengang 1700 kommuner. Næster 15.000 mennesker deltog i AOFs lokale aftenskoler og studiekredse. Derudover deltog omkring 100.000 i AOFs foredragsvirksomhed. Foredragene blev holdt i alle byer og flækker, hvoraf mange i dag er væk fra Danmarkskortet.
I 1930´erne oprettede AOF en bogkreds - fra 1959 på eget bogforlag - der i en lang årrække udgav egne bogtitler - ofte fire om året. AOFs Forlag har udgivet næsten 1000 debat- og undervisningsbøger siden da. AOF havde gennem en længere årrække en filmafdeling og en brevskole. Flere steder rundt om i Danmark havde AOF egne biografer. Mest kendt er World Cinema og Nora bio i København.
Fagbevægelsens interne uddannelse
AOF fik også i 1970érne sammen med Fagbevægelsen den store og vigtige opgave at udvikle Fagbevægelsens interne Tillidsmandsuddannelse FIU. Her blev de næste mange år uddannet tusindsvis af tillidsrepræsentanter fra mange fagforbund til at varetage deres kollegers arbejdsvilkår, lønforhold og sikkerhed på arbejdspladserne.
Gennem årene har AOF set det som sin store opgave at bidrage til den brede kulturs udvikling og medvirke til, at kulturen fandt sin logiske placering i de andre aktiviteter. På tillidsmandskurserne var der oftest indlagt et bidrag om et kulturelt emne eller to - og der var ofte debat om emner af kulturel karakter.
Et af de kulturelle højdepunkter har fra AOFs start været, at deltagerne på et kursus eller et møde, skulle synge i fællesskab. Til det formål har AOF siden 1924 givet sit bidrag, bl. a. ved udgivelsen af Arbejdersangbogen.
Alt ændrer sig - også AOFs opgaver og profil. Da AOF i 1999 havde 75 års jubilæum var der en AOF-Daghøjskole i 85 kommuner. Mere end 300.000 mennesker deltog i et AOF-kursus - og AOF var den største udbyder i hele landet af danskundervisning for indvandrere og flygtninge.
Når AOF i 2024 fejrer sit 100 års jubilæum, er det et anderledes stærkt moderniseret AOF, borgerne bliver betjent af.
AOF Helsingør og Omegn
I efteråret 1924 besluttede Fællesorganisationen i Helsingør at etablere et oplysningsudvalg med det formål at blive godkendt som en lokal AOF-afdeling - tilsluttet det netop oprettede Arbejdernes Oplysningsforbund i Danmark.
De første år var det studiekredse om kommunale forhold, kommunens styrelse og demokratiet, der var opgaven. Mange medlemmer af de lokale fagforeninger og socialdemokratiske vælgerforeninger, kom på kursus i disse emner.
Foredragsvirksomheden var nok den AOF-aktivitet, der udviklede sig mest i disse år. De efterhånden mange folkevalgte repræsentanter i byrådet, amtsrådet, fagforeningerne, sygekasserne mv. lærte om deres demokratiske opgaver i disse fora.
Almen aftenskole
Hen ad vejen kom den egentlige uddannelse af faglige tillidsrepræsentanter også til at præge AOF Helsingørs arbejde. AOF Helsingør udvidede samtidigt sine aktiviteter til at omfatte tilbud for de lokale borgere med aftenskolefag som syning, porcelænsmaling, indbinding af bøger, dansk og forskellige sprog. Der var stor deltagelse i de praktiske fag, som AOF kunne tilbyde.
I en periode var der stor interesse for at lære om den nye IT-udvikling, som gjorde den traditionelle brug af radio til mindre interessant end det nye medie fjernsyn og den hurtige brug af pc´ ere skrivemaskinen overflødig. AOF voksede sig stor i Helsingør. Senere kom omegnen også med.
Men AOF-aktiviternes omfang og tilbud til borgerne ændrede sig. Der kom flere tilbud til borgerne fra konkurrerende oplysningsforbund (FOF og LOF) og den af kommunen oprettede aftenskole.
AOF i Helsingør kastede sig - som i det øvrige land - over at give de mange arbejdsledige gode tilbud om uddannelse. Det foregik i form af de nyudviklede aktiviteter i AOFs Daghøjskoler.
Indvandrere og flygtninge
Da det danske samfund indbød borgere fra andre lande til Danmark for at arbejde, blev AOF Helsingør en aktiv medspiller her. Der blev oprettet en egentlig Indvandrerskole, hvor de nyankomne kom på kursus for at lære det danske sprog - og for langsomt at lære det danske demokrati at kende. Med årene kom der også mange flygtninge, som skulle lære at tale dansk. Det fik AOF Helsingør til også tage denne opgave op.
AOF Nordsjælland tager over
De seneste mange år har der ikke eksisteret en selvstændig AOF-afdeling i Helsingør. Derimod er der oprettet en afdeling- AOF Nordsjælland - der også tilbyder en bred vifte af kurser for Helsingørs borgere. AOF Nordsjælland omfatter følgende kommuner: Allerød, Fredensborg, Furesø, Gribskov, Helsingør. Hillerød, Hørsholm og Rudersdal.
Kilder:
1) AOF.dk 2) AOF Nordsjælland 3) Fra oplysning til Uddannelse - redaktion Erik Stubtoft - udgivet af AOFs Forlag i anledning af AOFs 75 års jubilæum 1994. 4) Diverse nr. af Helsingør Dagblad. 5) Arbejdersangbogen - redaktion: Søren Hansen, MF og Erik Stubtoft. AOFs Forlag. 6) Erik Stubtofts private arkiv.
Redaktion: estubtoft@gmail.com
Se også Arbejderbevægelsen