Jens Møllers Boghandel
Jens Sophus Møller (1852-1920) overtog en boghandel d. 01.10.1878, som lå i Stengade 48. Jens Møllers navn var knyttet til forretningen lige til begyndelsen af 1995, det vil sige i lidt over 116 år.
[[Billede:
I. I. Wagners Boghandel
Den boghandel, som Jens Møller overtog i 1878, var etableret d. 26.08.1841 af boghandler Israel Isack Wagner, som ud over boghandel også drev forlagsvirksomhed i Stengade 48.
De første boghandlere i byen
I det historiske materiale nævnes en vis Johan Didrik Wulff som måske kan regnes for at være en forløber for Jens Møllers Boghandel. Det er en af de første boghandlere i Helsingør. Hans boghandel ophørte formodentlig i 1842. Den første må nok regnes for at være Peter Valentin Grüner, som havde et samarbejde med I. I. Wagner.
Baggrund og karriere
Jens Møller blev født i Nyborg d. 22.04.1852 og kom fra en præsteslægt. Han blev opkaldt efter sin farfar, professor, dr. theol. Jens Møller (1779-1833). Præst var også hans far, Joachim Christian Møller (1812-1879), gift med Caroline Gustave Borgstrøm (1815-1845). Jens Møller gik andre veje og blev udlært hos boghandler Tørsleff i Slagelse 1873; blev medhjælper hos H. Hagerup i København; bestyrer af Wisbechs Sortimentsboghandel i Kolding i 1877-78, senere Barkholts Boghandel (Wisbech var Møllers svigermors fætter). Jens Møller blev i 1883 gift med Hilda Margrethe Christine Gulbrandsen (1855- d. efter 1935 (1942)), datter af herreekviperingshandler Ludvig H.H. Gulbrandsen og Camilla Henriette Backe (hendes farfar, A.F.C. Gulbrandsen var bestyrer af Det kgl. Vajsenhus).
Forretningen vokser
Som nævnt drev Jens Møller som sin forgænger I. I. Wagner også forlagsvirksomhed og var medindehaver af Centraltrykkeriet, et forlag som udgav såvel skønlitteratur som lærebøger. Jens Møller fik i kraft af sin personlighed, sin faglige kapacitet og sin sans for forretning efterhånden ikke blot boghandelen, men også forlagsvirksomheden til at indtage en ledende position på landsbasis.
Som et resultat af anstrengelserne kunne Jens Møller i løbet af 1890’erne flytte sin boghandel ind i Industriforeningens nyopførte ejendom, indviet i 1892. Et andet tegn på, at det gik rigtig godt var, at Jens Møller i 1914 kunne åbne en filial i Stengade 56 med Ebba Strømberg som bestyrer. Man kan undre sig over, at en filial kunne klare sig så tæt på Jens Møllers Boghandel i Stengade 51. Jens Møllers søn, Axel Emil Møller (1891-1939), havde været i lære i sin fars boghandel et år; var derpå væk et stykke tid og tilbage igen i sin fars boghandel; væk et stykke tid for atter at være tilbage for denne gang at blive medindehaver af Jens Møllers Boghandel d. 01.10.1918 og godkendt som rabatberettiget.
Ifølge vejviser
- 1901: "Provinsboghandlernes Almanakforlag" i forbindelse med udgivelse og distribution af illustrerede almanakker og lignende folkelige skrifter, et aktieselskab med forretningsfører Jens Sophus Møller. Samme år nævnes "Jens Møllers Bog- & Papirhandel" med adresse Stengade 49-51.
- 1910: "Jens Møller, Boghandel og Galanterihandel".
Tillidshverv
Jens Møllers dygtighed, energi og drivkraft kan der ikke herske tvivl om. Han beskrives som ”en boghandler af den gamle skole” og at ”utrættelig flid og påpasselighed var ledetrådene i både hans liv og forretning”. Han nåede at være boghandler i Helsingør i 42 år. Han var tilsyneladende respekteret og afholdt og beklædte gennem disse år talrige tillidsposter. Når disse ses opremset, kan man forundres over Jens Møllers usædvanlige alsidighed og arbejdskapacitet. Det klarede han sideløbende med sin driften af sin egen forretning. Han blev medlem af Provinsboghandlerforeningens bestyrelse fra begyndelsen (stiftet 1891, nedlagt 1963), hvor det forlyder, at han gennem 26 år var foreningens ”højt skattede sekretær” og hædret som æresmedlem; formand for medhjælpernes bibliotek; repræsentant i Kommissionsanstalten for både Provinsboghandlerforeningen og De Danske Boghandleres Fællesudvalg samt forretningsfører for Provinsboghandlerforeningens Almanakforlag. I Helsingør var han var formand for Danmarks-Foreningens stedlige afdeling; næstformand i Helsingørs kongelig priviligerede Skydeselskab; bestyrelsesmedlem i Helsingør Musikforening; fattigforstander; bestyrelsesmedlem af Handelstandforeningen og var efter sigende en karakterfast og energisk formand for samme de sidste 10 år af sit liv; formand for Turistforeningen og medlem af Sparekassen for Helsingør og Omegns direktion.
Jens Møller dør
Da Jens Møller døde i 1920, havde drevet sin boghandel gennem 42 år. Hans enke, Hilda Møller, overtog forretningen, og filialen i Stengade 56 blev skilt ud som selvstændig boghandel med Ebba Strømberg som butiksindehaver. Hilda Møller blev rabatberettiget d. 23.08.1923. Sønnen Axel Emil Møller blev ”genantaget” som rabatberettiget boghandler i Helsingør pr. 01.10.1925, kan nogle dokumenter oplyse. Det kunne tyde på, at han havde været væk fra forretningen i en periode.
Forretningens videre forløb
Man må forestille sig, at en æra er slut ved Jens Møllers død. I 1927 lod familien Møller forretningen afhænde, og en årrække relativt korte forløb med nye indehavere fulgte. Det kan næppe undgå at have skabt en vis ustabilitet efter 42 år med samme indehaver.
Den første, forretningen blev overdraget til, var Ejnar Povlsen Krogh. Han blev rabatberettiget året efter, fortsatte boghandelen som Jens Møllers Eftf. og åbnede en kiosk i Espergærde i marts 1929. Allerede d. 01.06.1931 afstod Ejnar Povlsen Krogh forretningen og blev efter sigende lædervarefabrikant.
Herefter tog J. Forsberg Madsen og Poul Hilmar Heurlin over og drev boghandelen under navnet Jens Møllers Eftf. v/ Forsberg Madsen & Heurlin. Fra 1931 figurerer Provinsboghandlernes Almanakforlag ikke længere i vejviseren.
J. Forsberg Madsen afgik ved døden og blev afløst af Vilh. Ankerstjerne Dalgaard (1903-1956), som indgik i forretningen fra d. 01.01.1933 og forsatte sammen med P. H. Heurlin under navnet Jens Møllers Eftf. v/ Heurlin & Dalgaard.
Modernisering og jubilæum
Vilh. Ankerstjerne Dalgaard blev eneindehaver pr. 10.04.1935 og fik herefter af Jens Møllers enke lov til at gå tilbage til navnet Jens Møllers Boghandel i 1936. Med den nye indehaver kom der atter stabilitet i forretningen. I foråret 1941 undergik forretningen en gennemgribende modernisering. Det skete formodentlig med henblik på fejring af det kommende 100-års jubilæum d. 26. august samme år. En markering af tidspunktet for åbningen af I. I. Wagners boghandel i Stengade 48, som Jens Møller overtog i 1878. I den anledning udkom et lille festskrift.
Medarbejder ansættes
Tilfældigheder førte til, at Ritha Aase Gøttsche (1922-2007) blev ansat i Jens Møllers Boghandel d. 20.09.1954. Hendes karriere i boghandlerfaget begyndte i 1938, da hun kom i lære i den nyetablerede Hellebæk Boghandel hos Peter Katholm. Forløbet kort inden tiden i Helsingør: flere tillægsuddannelser; ægteskab med Kenno Gøttsche; kuldsejlet plan om at drive boghandel i Humlebæk, hvor en anden kom først; fra 1947 en tid med boghandel i Fredensborg, salg af denne i 1954; forestillingen om at være ”husmoder” blev kort, da Ritha Gøttsche tyve dage senere blev ansat som førstedame i Jens Møllers Boghandel.
Vilh. Ankerstjerne Dalgaard døde d. 30.06.1956 som kun 53-årig. Inger Dalgaard (1906-1971), hans enke, drev forretningen videre med Ritha Gøttsche som faglig leder.
Ritha Gøttsche tager over
Efter 13 år, d. 01.06.1969, blev forretningen overtaget af Ritha Gøttsche, stadig under navnet Jens Møllers Boghandel og stadig med handel af papir- og kontorartikler. Boghandelen fortsatte sin stabile drift igennem gennem en lang årrække, og d. 20.09.1979 kunne Ritha Gøttsche fejre sit 25-års jubilæum. Samme år overtog hun butikken ved siden af, flyttede papir- og kontorartikler hertil og lod sin mand, Kenno, være forretningsfører. Jens Møllers Boghandel var herefter en ren boghandel, og bogsalget steg. Omsætningen var dog størst på papirvarerne.
Forandrede vilkår
Konkurrencen fra København om de større leverancer voksede, eksempelvis til de lokale skoler og biblioteker. En sådan handel kunne være afgørende for en boghandels eksistens, og tilværelsen som selvstændig boghandler i provinsen blev stedse vanskeligere. Det siger lidt om udviklingen, at der i 1954 fandtes hele otte boghandlere i Helsingør, men at der kun var én tilbage i 1984.
Nyt ejerskab forberedes
Ritha Gøttsche tog i god tid konsekvensen af sammenfaldende omstændigheder: forandrede vilkår for branchen og planer om at trække sig tilbage i løbet af en årrække. Hun omdannede pr. 01.01.1985 sin forretning til et aktieselskab, overdrog den til boghandlerkæden Arnold Busck og foretog hvad man kan betegne som et glidende ejer- og generationsskifte. Ritha Gøttsche fortsatte som leder, og boghandelen kunne fejre sit 150 års jubilæum d. 26.08.1991. Overdragelsen var på plads, og Ritha Gøttsche kunne gå på pension. Carsten Niemann tiltrådte som butikschef pr. 01.01.1992.
Overtagelsen fuldendes
De sidste led i omdannelsen var d. 08.05.1995, da forretningen flyttede til Stengade 30 i større lokaler på den anden side af gaden og herefter hed Arnold Busck Boghandel. Den tidligere forretning fortsatte som afdeling for papir- og kontorartikler i Stengade 51 under navnet Arnold Busck Papir- og kontorartikler. Med ændringen af navnet, Jens Møllers Boghandel, forretningens hæderkronede navn gennem lidt over 116 år, kan man vel atter tale om, at en æra var slut.