Forskel mellem versioner af "Strandvejen 112 A"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 10: Linje 10:
  
 
===Litteratur===
 
===Litteratur===
Kjeld Damgaard: Strandkontrollørboligen ved Snekkersten (Egebækken nr. 42, juni 2007)
+
[http://bibliotek.dk/vis.php?origin=sogning&field4=forfatter&term4=&field2=titel&term2=Strandkontroll%F8rboligen+ved+Snekkersten+&field3=emne&term3=&field1=fritekst&term1=&mat_text=&mat_ccl=&term_mat%5B%5D=&field_sprog=&term_sprog%5B%5D=&field_aar=year_eq&term_aar=&target%5B%5D=dfa Kjeld Damgaard: Strandkontrollørboligen ved Snekkersten (Egebækken nr. 42, juni 2007)]
  
 
[[Kategori: Huse]]
 
[[Kategori: Huse]]
 
[[Kategori:Toldvæsen|Strandkontrollørboligen ved Snekkersten]]
 
[[Kategori:Toldvæsen|Strandkontrollørboligen ved Snekkersten]]

Versionen fra 6. okt 2008, 13:26

Tæt ved Snekkersten, men beliggende på en smal stribe af Helsingør Overdrev, ligger Strandvejen 112 A - også kaldet Strandkontrollørboligen. Det oprindelige hus blev bygget i 1790'erne, som følge af datidens protektonistiske politik, hvor man søgte at beskytte landets egne produkter. Det skete ved at der i 1791 blev indført en ordning i den nordlige del af Øresund, hvor man bl.a. ansatte en strandkontrollør til at holde opsyn med at der ikke blev smuglet mellem Danmark og Sverige. Til bolig og udkigspost skulle magistraten i Helsingør stille et areal til rådighed - og her valgte man at placere strandkontrollørboligen så langt væk fra Helsingør by som muligt - måske fordi man ikke blandt Helsingørs borgere rigtig syntes om idéen med kontrol.

Strandkontrollørboligen fotograferet i 1959

Indtil 1897 betragtedes Strandkontrollørboligen som Helsingør Kommunes ejendom, men dette år fik Toldvæsenet ejendomsdom på stedet. Men allerede i 1911 solgte Toldvæsenet huset efter at den sidste tolder havde forladt stedet. Den nye ejer, direktør Otto E. Andersen, lod huset ombygge, bl.a. med det nuværende mansardtag.

I 1959 købte hoteldirektør Oscar Pedersen ejendommen. Atter blev huset udvidet, og da Oscar Pedersen solgte i 1964 var huset så stort, at det kunne indrettes til plejehjem - drevet af sygeplejerske Karen Andersen.

I 1990 blev den sydfor beliggende del af ejendommen udstykket og i 1997 blev det oprindelige vaske- og udhus nord for hovedhuset også udstykket.

Litteratur

Kjeld Damgaard: Strandkontrollørboligen ved Snekkersten (Egebækken nr. 42, juni 2007)

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.