Forskel mellem versioner af "Søbækgaard, Mørdrup"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Linje 1: Linje 1:
 
'''Søbækgaard'''
 
'''Søbækgaard'''
  
'''Søbækgaard''' lå på Fredensvej 13 i Espergærde. Gården hed oprindelig [[Højagergaard]] indtil den i 1916 blev købt af godsejer [[G.A. Hagemann]], der lod gården gennemgribende renovere. Søbækgaard blev nedrevet i 1986.
+
'''Søbækgaard''' lå på Fredensvej 13 i Mørdrup. Gården hed oprindelig [[Højagergaard]] og lå i selve Mørdrup landsby, indtil den i 1910 nedbrændte. I stedet blev den genopført ved Mørdrupvejen øst for landsbyen. I 1916 blev gården købt af godsejer Gunnar Aage Hagemann (en søn af G.A. Hagemann, Borupgaard), der lod gården gennemgribende renovere ved arkitekt Sven Risom. Hagemann omdøbte samtidig gården og kom derfor indirekte til at bestemme, at det langt senere byggeri på gårdens jorder også fik navne med Søbæknavnet tilknyttet. Også i 1916 blev der opført en ny hovedbygning i palæstil idet avlsgårdens hovedbygning blev overladt til bestyreren. Den store hovedbygning blev kun i kort tid anvendt af G.A. Hagemann, i stedet blev den senere indrettet til pensionat og til husholdningsskole. Ejendommen er i dag indrettet til ejerlejligheder. Søbækgaard Avlsgaard blev nedrevet i 1986.
  
  
'''Søbækgårdes jorde'''
+
'''Søbækgaardens jorde'''
  
I begyndelsen af 1960’erne udarbejdede arkitekterne Per Christiansen og Peer Bruun en bebyggelsesplan for en del af Søbækgårds jorder. Bebyggelseplanen omfattede 46 kædehuse, en række boligblokke samt et butikscenter, [[Espergærdecentret]]. Byggeriet kendetegnedes ved at være en parkbebyggelse med store åbne grønne områder.  
+
I begyndelsen af 1960’erne udarbejdede arkitekterne Per Christiansen og Peer Bruun en bebyggelsesplan for en del af Søbækgaards jorder. Bebyggelseplanen omfattede 46 kædehuse, en række boligblokke samt et butikscenter, [[Espergærdecentret]]. Byggeriet kendetegnedes ved at være en parkbebyggelse med store åbne grønne områder.  
  
'''Den hvide by'''
+
'''Den hvide By'''
  
Boligblokkene, som blev opført i begyndelsen af 1960 ´erne Søbækgårds jorde tæt op ad [[Espergærdecentret]] er opført af beton og beklædt med hvide marmorskærver. Derfor blev bebyggelsen populært kaldet »Den hvide by«. Kædehusene på den anden side af vejen blev opført i 1962.
+
Boligblokkene, som blev opført i begyndelsen af 1962-65 Søbækgaards jorde tæt op ad [[Espergærdecentret]] er opført af beton og beklædt med hvide marmorskærver. Derfor blev bebyggelsen populært kaldet »Den hvide By«. Kædehusene på sydsiden af Søndermarken blev opført i 1961-62.
 +
 
 +
===Litteratur===
 +
Jørgen Christensen: Den hvide By med de røde tage, 2004
 +
Else Holgersen: Husholdningsskolen i Mørdrup (Helsingør Kommunes Museers Årbog 2006)

Versionen fra 25. mar 2008, 23:38

Søbækgaard

Søbækgaard lå på Fredensvej 13 i Mørdrup. Gården hed oprindelig Højagergaard og lå i selve Mørdrup landsby, indtil den i 1910 nedbrændte. I stedet blev den genopført ved Mørdrupvejen øst for landsbyen. I 1916 blev gården købt af godsejer Gunnar Aage Hagemann (en søn af G.A. Hagemann, Borupgaard), der lod gården gennemgribende renovere ved arkitekt Sven Risom. Hagemann omdøbte samtidig gården og kom derfor indirekte til at bestemme, at det langt senere byggeri på gårdens jorder også fik navne med Søbæknavnet tilknyttet. Også i 1916 blev der opført en ny hovedbygning i palæstil idet avlsgårdens hovedbygning blev overladt til bestyreren. Den store hovedbygning blev kun i kort tid anvendt af G.A. Hagemann, i stedet blev den senere indrettet til pensionat og til husholdningsskole. Ejendommen er i dag indrettet til ejerlejligheder. Søbækgaard Avlsgaard blev nedrevet i 1986.


Søbækgaardens jorde

I begyndelsen af 1960’erne udarbejdede arkitekterne Per Christiansen og Peer Bruun en bebyggelsesplan for en del af Søbækgaards jorder. Bebyggelseplanen omfattede 46 kædehuse, en række boligblokke samt et butikscenter, Espergærdecentret. Byggeriet kendetegnedes ved at være en parkbebyggelse med store åbne grønne områder.

Den hvide By

Boligblokkene, som blev opført i begyndelsen af 1962-65 på Søbækgaards jorde tæt op ad Espergærdecentret er opført af beton og beklædt med hvide marmorskærver. Derfor blev bebyggelsen populært kaldet »Den hvide By«. Kædehusene på sydsiden af Søndermarken blev opført i 1961-62.

Litteratur

Jørgen Christensen: Den hvide By med de røde tage, 2004 Else Holgersen: Husholdningsskolen i Mørdrup (Helsingør Kommunes Museers Årbog 2006)

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.