Forskel mellem versioner af "Havreholm Bageri og Brødfabrik"

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
 
Linje 17: Linje 17:
  
 
[[Kategori:Virksomheder]]
 
[[Kategori:Virksomheder]]
[[Kategori:Detailhandel]]
+
[[Kategori:Bagere]]

Nuværende version fra 3. apr 2010, 21:13

Havreholm Bageri og Brødfabrik 1940

På Bøtterupvej nr. 24 lå igennem 62 år en virksomhed med navnet Havreholm Bageri og Brødfabrik – et navn, der egentlig er forkert, da stedet ligger på landsbyen Bøtterups jorder. Men vi skal tilbage til 1842 og for at finde forklaringen på hvorfor navnet her alligevel har noget med Havreholm at gøre.

I 1842 oprettedes Havreholm Papirfabrik – så at sige på resterne af en gammel slibemølle, der havde tilhørt Kronborg Geværfabrik. Papirfabrikken lå på de østligste og dermed yderste jorder i Havreholm – ned til den gamle mølledam. Den oprindelige direktørbolig til Havreholm Papirfabrik byggedes imidlertid et stykke længere mod øst, helt over på den anden side af søen. Denne bygning har adressen Bøtterupvej 24 – og det var her den berømte historie med Holger Drachmann, der sprang ud af vinduet på 1. sal – fandt sted i 1866.

Havreholm Bageri og Konditori omkring 1953

Men allerede i 1856 var der i forlængelse af bygningen blevet bygget en vindmølle - Havreholm Fabriks Vindmølle. Denne vindmølle blev anvendt til formaling af de klude og det gamle papir, der udgjorde råstofferne til papirfremstillingen. Møllen blev altså ikke anvendt til formaling af korn – som man skulle tro, når der nu senere blev indrettet bageri i bygningen ved siden af. I 1872 blev der opført en ny direktørbolig – nemlig det såkaldte Havreholm Slot.

Men tilbage på Bøtterupvej lå endnu den gamle direktørbolig på Bøtterupvejen – og den blev i år 1900 solgt til bager Hans Peter Hansen, der lod huset indrette til bageri og brødfabrik. Omtrent samtidig blev vindmøllen nedrevet. Bageriet blev drevet af H.P. Hansen og hans enke Mette Kirstine Hansen indtil 1921. Herefter er der en del skiftende ejere og lejere – af disse kan nævnes bagermestrene Carl Adolf Christensen og Emil Nielsen. Sidstnævnte solgte i 1937 bageriet og brødfabrikken til bagermester Helge Holm. Han - og hustruen Gudrun - huskes endnu blandt en del lokale beboere som den bagermester, der moderniserede stedet, indrettede konditori og butik i bygningen. Desuden havde Holm tre biler, der kørte ud til lokalbefolkningen med brød og kager, som man så kunne købe ved vognene.

I Holms konditori kunne man få udskænket kaffe, chokolade, sodavand og der blev serveret kager og is. Det var et af de få steder omegnens unge i 30’erne og 40’erne kunne cykle hen for at få en forfriskning – og måske møde den udkårne. Men konditoriet levede også højt på det nærliggende rekreationshjem for kvinder, kaldet Slamat.

I 1951 købte Ellen Marie og Poul Martin Jensen bageriet og drev det frem til 1956. Poul Martin Jensen og hans hustru Ellen Marie f. Andersen, købte stedet af bager Holm i 1951. Også i denne periode var der tre chauffører, der kørte med brød til omegnens befolkning. En af ruterne gik mod Gurre og Horserød, en anden til Plejelt og Esrum-kanten. En gang om ugen holdt bagermester Jensen en whist-aften, hvor omegnens beboere kom og spillede på verandaen.

I 1958 solgte Gudrun og Helge Holm bageriet til bagermester Erik Olsen, der imidlertid ikke rigtig havde held til at drive stedet videre. I 1962 blev virksomheden derfor overtaget af Hollandske Mølle i Helsingør, der straks nedlagde bageriet og konditoriet. I 1964 blev ovne og maskiner fjernet og derpå solgtes ejendommen til privat beboelse – en funktion huset stadig har.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.