Trækbanen

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Trækbanen som der så ud, da der var en trækbane
  • 3000 Helsingør
  • Navngivet af Helsingør Byråd før 1930 ifølge kommunens egne oplysninger i ”Kommunestyret i Helsingør 1880-1930.”
  • Trækbanen er navnet på vejstykket mellem Kongevejen og Rosenkildevej.
  • Navnet skyldes den hestetrækbane, der var anlagt i forlængelse af Den Nordsjællandske Jernbane, der var åbnet i juni 1864. Den gik fra København over Hellerup, Lyngby og Birkerød til Hillerød, hvorfra banestrækningen stort set var identisk med den nuværende Nordbane til Snekkersten. Den gamle banegård i Helsingør lå ved Kongevejen, lige overfor den nuværende Herluf Trolles Vej.

Hvis de rejsende ville videre ned til byen og havnen, måtte de enten gå eller lade sig befordre med almindelig hestevogn.

Jernbanegodset derimod kunne fortsætte med hestetrukne godsvogne på skinner ad hestetrækbanen, der via den nuværende Trækbanen og I.L. Tvedes Vej fortsatte ned gennem den smalle Kongensgade til Allégade, hvor der var anbragt en drejeskive. Herfra kunne godsvognene skubbes videre ad Havnegade til havnen og det store toldbodpakhus. Selv om vognene var forspændt store, kraftige arbejdsheste, var det kun med møje og besvær, at de kunne klare de tunge godsvogne, og ofte skete der afsporinger.

I 1880 foreslog man derfor at erstatte hestene med et lokomotiv. I 1898, efter at Kystbanen var anlagt, foreslog byrådet, at den tidligere hestetrækbane, der nu benyttedes som almindelig vej, benævntes J.L. Tvedes Allé. Navnet blev det nuværende I.L. Tvedes Vej, men da man stadig kaldte vejstrækningen Trækbanen eller Trækbanevejen, vedtog byrådet i 1924 at kalde strækningen mellem Kongevejen og Rosenkildevej for Trækbanen.

  • Trækbanen 4. "Bethesda" tilhører Kirkelig Forening for Indre Mission. Opført 1902.
  • Trækbanen 7. Her blev byens elektricitetværk anlagt i 1911. I dag er bygningen omdannet til Musikhuset Elværket.
  • Trækbanen 16. Den gamle banegårdsbygning fungerede i en årrække som børneinstitution og senere som hovedkontor for Helsingør Boligselskab, nu Boliggården.
Trækbanen set fra Kongevejen/Herluf Trolles Vej ca. 1960
Trækbanen 1960. Benzintanken og ejendommen er revet ned. Foto: Hauch
Hjørnet Trækbanen-Rosenkildevej 1960. Foto: Hauch
Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.