Sudergade 13

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Bygningen er sandsynligvis opført omkring år 1700 oprindelig i en etage i bindingsværk, i gården 2 sidehuse indrettet til udlejning og et baghus til lo, lade og stald.

i 1720erne erhverves ejendommen af Niels Olsen Brygger. Mellem 1736 og 1761 fremstår byggeriet uændret.

Under Niels Olsen Egebecks ejerskab udvides bryggeriet med et "brændevinsinventarium" i den østre sidelænge.

Ved en "forbedring" efter en ildebrand i 1775 blev forhuset forhøjet med en etage over ni af de fjorten fag. Seks år senere afhænder han enke ejendommen til byen, hvorefter først en afdeling husarer, siden Det sjællandske Jæger-kops rykkede ind. Bygningen indrettedes nu til sygehus for soldater. Herfra stammer antagelig navnet "Jægergården"

Ca. år 1800, da snedkermester Andreas Doss var blevet ejer, fandt en ombygning sted, der gav forhuset sit nuværende udseende med grundmursfacade og i øvrigt bindingsværk. Snedkerværkstedet indrettede Andreas Doss i bagbygningerne, hvor også hans 3 svende har haft deres kamre.

Den midtplacerede port var oprindelig rundbuet, en ombygningen til en kantet portindgang er sket efter 1919. Nogle firkantede blændinger i kælderetagen til højre for porten er også forsvundet i denne periode. Porten er nu ført tilbage til det opringelige udseende og navnet "Jærgergården" opsat over porten.

En heftig ildebrand den 10. oktober 1939 lagde bagbygningen i ruiner, den blev genrejst og der var snedker- og tømrervirksomhed frem til omkring 1980. Lokale vil huske at tømrermester Haldur Christiansen havde sin virksomhed her i en årrække.

I 1981 blev ejendommen opdelt i ejerlejligheder.

Denne artikel er under udarbejdelse.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.