Strandgade 1

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Strandgade 1 - 2015

Ejendommens historie

Ejendommen er opført i 1760’erne for Johan Gotfried Rother. Facaden på det nye forhus og vestgavlen er grundmuret. Bagsiden samt østgavlen i bindingsværk blev pudset over i 1900-tallet, og samtidig blev taget udstyret med kviste. En mindre frontispice er i tidens løb fjernet, men ellers står bygningen stort set uændret siden opførelsen. Den var næsten udelukkende beboet af færgemænd indtil Øresundstolden blev ophævet i 1857. Ejendommen lå tæt ved stranden og med en fantastisk udsigt over Øresund før Kystbanens anlæggelse omkring 1890.

Færgemand og kaperkaptajn

Strandgade 95 - 2015

Ejendommen udmærker sig ikke på nogen særlig måde, men er mest kendt for at være ejet og beboet af færgemand og kaperkaptajn Jens Lind. Han er registreret som ejer af ejendommen fra 1801-1817.

Jens Lind kan godt have ejet ejendommen de næste ti år, men det vides ikke med sikkerhed. Færgemand Rasmus Hartvig, som han kendte godt, er registreret som ejer fra 1827-1837. Man kan tænke sig, at ejendommen er solgt på grund af ændring i de økonomiske forhold og at Jens Lind og familie måske fortsat boet i ejendommen som lejere. Man ved, at familien flyttede fra Helsingør på et tidspunkt mellem 1828 og 1834 til et dobbelthus i Rørtang, som lå i Tikøb Sogn.

Jens Lind var så farverig en skikkelse, at han er omtalt i en selvstændig artikel i dette leksikon.

Eksternt link

Jens Lind

Litteratur

Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde (6. udgivelse i serien, heri om blandt andet Strandgade). Nordisk forlag for videnskab og teknik, Helsingør, 2010.

Boris Koll: Kaperkaptajn Jens Lind: manden bag myten. Ebeltoft: Skippershoved, 2000.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.