Stengade 66

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Oxernes Gaard

Den vinkelformede middelalderbygning er Helsingørs ældst bevarede og ligger på hjørnet af Stengade og Gl. Færgestræde. Den er opført af Johan Oxe, lensmand på Kronborg. Slægten Oxe var højadelig og i flere generationer meget indflydelsesrig i dansk politik. Ejendommen er antagelig opført i 1459, hvor Johan Oxe fik tilskødet grunden. Bygningens gavl, formentlig også opført 1459, blev istandsat i 1517. Det fem fag lange forhus er ombygget og stammer fra ca. 1750. Den gotiske bygnings kamtakkede gavl med de spidsbuede blændinger, hængestave, cirkelrunde og spidsovale blændingsfelter har stilmæssig lighed med Oxernes Kapel ved Skt. Olai Kirke, opført fra 1450-1475.

Ejendommens beboere

En kendt beboer var Christiern Pedersen (født ca. 1475). Han er kendt som den første oversætter af Bibelen til dansk i 1543 (Christian 3.s Bibel fra 1550) og blev kaldt ”Det danske sprogs fader". Han udgav også "Gesta Danorum (Danernes bedrifter) i 1514. Peder Oxe, sønnesøn af ovenfor nævnte Johan, var en anden kendt beboer. Frederik den Anden udnævnte ham til rigshofmester og gav ham til opgave at forøge rigets finanser. Det skete bl.a. ved, at Peder Oxe omlagde opkrævning af Øresundstolden fra at være betaling pr. skib til en mere differentieret lastetold, og det indbragte mange penge. I tankerne var bl.a. ombygning af slottet Krogen. Hans Paeschen boede også i ejendommen en tid. Han forestod ombygningen af Krogen til Kronborg fra 1574. Han fik, udover en byggegrund i Helsingør, overdraget Borupgaard, som lå i Snekkersten. Hans Paeschen har givet navn til Hans Paaskes Vej. Fra 1578-1619 blev Øresundstolden administreret fra denne ejendom, som på det tidspunkt også rummede nuværende adresse, Strandgade 79, siden andre steder inden det sidste fornemme Øresunds Toldkammer blev bygget i 1740. Butiksindretningen i forhuset blev foretaget i midten af forrige århundrede. Fra 1736 af købmand Daniel Valentin Neuhaus (Vallentin Neyhaus), senere købmand Niels Ulrich med flere. De skiftende butiksindretninger er den eneste ændring af ejendommen.

Litteratur

Historiske huse i Helsingør. Nationalmuseet, 1973.

Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde - Stengade. Nordisk Forlag for videnskab og teknik. Helsingør, 2002.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.