Stengade 46

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Stengade 46

Ejendommen Stengade 46 er opført i årene 1784 til 1791 for den svenske generalkonsul Isaac Glörfeldt. Arkitekt var C.F. Adelcranz (ligeledes svensk). Bygningen er den tidligste repræsentant for klassicismen i Helsingør. Den består af 8 fag i 3 høje etager. Facaden er tredelt med midterpartiet fremhævet. Det krones af en mægtig skjolddekoration med Gustav den Tredjes monogram. Hele nederste etage er kvaderbehandlet og fremstår derved svært og tungt, som den bærende del af bygningen.

Det var i denne bygning at Napoleons marskal Jean Baptiste Bernadotte den 19. oktober 1810 afsvor sin katolske tro for den 20. at gå i land i Helsingborg som svensk kronprins. I 1817 blev han konge af Sverige under navnet Carl XIV Johan.

Nogle år senere overtog den svenske regering bygningen, som indtil slutningen af 1840'erne fungerede som konsulatsgård.

Siden 1901 har ejendommen været domicil for Helsingørs Kongelig Privilegerede Skydeselskab, der i årenes løb har haft forskellige erhvervslejemål i stueetagen. Baghuset med den store sal er opført af Skydeselskabet i forbindelse med overtagelsen ef ejendommen.

Et af elskabets lokaler med nogle af de bemalte skydeskiver

I selskabets lokaler hænger henved 220 bemalte skiver - skænket af afgående fuglekonger. Skydeskiverne giver et indtryk af skiftende tider, traditioner og personer og er af stor kulturhistoriske værdi.


Litteratur

Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde - Stengade 1901-2001. Helsingør, 2002

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.