Stengade 27

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Stengade 27

Ejendommens historie

Ejendommen er opført før 1736, en bindingsværksbygning som de fleste på den tid. I 1736 blev den blev takseret og beskrevet som værende i ”maadelig Stand”. Ejendommen, som i øvrigt ikke udmærker sig på nogen særlig måde, tilhørte på den tid enken efter smed Ditlew Møller. Den blev overtaget af Erick Lykke, som havde den fra 1771-1782, derefter James Davidson fra 1791-1801. Første butiksindretning stammer fra 1879, hvor købmand M. I. A. Marth overtog ejendommen med en kolonial- og materialhandel.

Færgemand og kaperkaptajn

Lars Bache i sin færgebåd Makrelen i pænt blæsevejr. Bemærk askebægret på toften foran. Malet af hans barnebarn, Otto Bache. Foto: Kaj Madsen. Tilhører Helsingør Kommunes Museer.

Den mest kendte ejer og beboer af i denne ejendom er nok færgemand og kaper Lars Bache. Ifølge optegnelser fra sønnen Niels (se under litteraturhenvisninger) flyttede familien ind i ejendommen i efteråret 1799. Efter Lars Baches død i 1809 boede hans enke fortsat i ejendommen og fraflyttede først på et tidspunkt i 1821.

Lars Bache fik på et eller andet tidspunkt facaderne på forhus og baghus omsat til grundmur. Ved den lejlighed forsvandt de svære træskodder ud mod gaden sammen med to store stenbænke ud for porten. Lars Bache må have tjent godt. Det forlyder, at huset rummede hele to køkkener, hvoraf væggene i det ene var dækket af kobber- og messingtøj, kun til pynt. Tilbage var arbejdet med at holde fri for støv, pudse og polere. Lars Baches enke boede i ejendommen til 1821.

Lars Bache var så kendt en person, at han er omtalt i en selvstændig artikel i dette leksikon.

Eksternt link

Lars Bache

Litteratur

Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde, Stengade 1901-2001. Nordisk Forlag for videnskab og teknik. Helsingør, 2002.

Niels Bache: ”Den helsingørske færgemand Lars Bache: hans by og hjem: hans søn optegnelser”. Fotografisk optryk. August Bang, 1966.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.