Smiths mindesten

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Smiths mindesten. Foto: Fritz Jensen

I den vestlige del af Klostermose Skov står en mindesten. Den er rejst midt i en nu ødelagt kreds af mindre marksten. På den utildannede sten står indhugget følgende: IN MEMORIAM GUSTAV SMITH 1848-1917 ELISABETH SMITH 1851-1927.

Gustav Valdemar Julius Smith var født på Aldershvile i Gladsaxe. I 1856 flyttede familien til Helsingør og bosatte sig på landstedet Fredsholm ved Kongevejen, hvor de boede indtil 1865. 16 år gammel blev han udnævnt til reserveofficersaspirant ved kavalleriet, hvor han havde valgt at starte sin karriere. I 1867 blev Gustav Smith premierløjtnant og kom snart til Kastellet i København, hvor han blev kaptajn. Han afsluttede en glorværdig karriere ved hæren i 1900, hvor han ved sin afsked blev hædret med titlen oberstløjtnant. Inden da var han blevet ridder af Dannebrogsordenens 3. grad og avancerede i 1917, samme år som han døde, til Dannebrogsmand.

I 1882 var han blevet gift med Elisabeth Augusta Schlichtkrull. Den præcise bevæggrund for anbringelsen af mindestenen i Klostermose Skov kendes ikke, men i begyndelsen af 1900-tallet nød ægteparret deres otium på Klostermosegaard, og har måske været betaget af den nærliggende skovs skønhed.

Kilde

Lars Bjørn Madsen: Den mystiske mindesten (Lokalavisen Nordsjælland den 22/23 februar 2011)

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.