Sct. Mariæ Kirke - de gamle præstemalerier - Herman Malthan

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Herman Malthan 1537-1583

Sct. Mariæ Kirke har en ret imponerende samling af gamle præstemalerier. Rækken begynder med den første præst Herman Malthan ved den nyåbnede tyske kirke, som kong Fr. II i 1576 gav den voksende tysktalende menighed i Helsingør. I forbindelse med opførelsen af Kronborg var der kommet ganske mange hollandske og tyske håndværkere til Helsingør. De kunne af gode grunde ikke forstå, hvad der blev sagt i den danske kirke Sct. Olai.

Efter reformationens indførelse i 1536 var den katolske klosterkirke viet til Vor Frue blevet nedlagt som kirke og taget i brug som rejsestald, hvor bønder og andet godtfolk kunne henstille deres køretøjer og heste. Da bygningen igen 40 år senere skulle tages i brug som kirke, måtte man fjerne 371 læs "duus", det vil sige skidt og møg, som angiveligt blev kørt ud på Sanden ved Kronborg.

Herman Malthan, der kom fra Salzenau i Lippe i Nordtyskland, blev den første tyske præst og tillige slotspræst på Kronborg. Det fremgår af den latinske tekst i billedrammen, som jeg skal skåne læseren for, men her kommer en oversættelse: "I Kronborgs og denne Helsingørs tyske kirke lærte Herman Malthan i otte år - hofpræst og tilmed den første, som døde i 1583. På hans sønnedatter Marie Frosts bekostning".

Til siderne for præstens hoved læses: Født anno 1537. Der står endvidere, at billedet er malet i 1645 af C. Keilhau efter et originalbillede. Keilhau har malet flere andre præstebilleder i kirken. Billedet måler 192 cm i højden og er 100 cm bredt. På billedet ses Herman Malthan iført reformationstidens typiske dragt med pibekrave og kalot, der går ned over ørerne og langs kanten har en lys pelsbræmme. Baggrunden er mørk, bordet til højre er brunt med en grøn dug og et tyk foliant i pergamentsbind. Herman Malthan blev begravet i kirken, og hans gravsten ligger i sydfløjen.

Testen er af John Zilmer og oprindelig skrevet til Sct. Mariæ Sogns Kirkeblad.

Kilder

Danmarks Kirker, Frederiksborg Amt, 5. hefte.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.