Sct. Anna Gade 44

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Sct. Anna Gade 44 fotograferet omkring år 1900, da bygningen er ved at være færdig
Sct. Anna Gade 44 fotograferet 2009


Murermester P.A. Faarup ansøgte i 1895 boligkommissionen om tilladelse til at opføre en 3-etages beboelsesejendom på hjørnet af Kongensgade og Sct. Anna Gade. Helsingør Borgerskole lå imidlertid i en ældre ejendom på grunden, og først i 1897, efter at skolen var rømmet, kunne byggeriet gå i gang.

Kenno Pedersen skriver i "Helsingørs gader ..." bl.a. at beboelsesejendommen afspejler tidens smag og stil og ydre fremtoning. Han fortæstter "Bygningerne skal have individualitet, hed det sig, ikke alene for at arkitekten kan vise sin kunstneriske evne, men også for at lejlighederne kan blive lejet ud. Den hårde konkurrence blev afgørende for ejendommenes udseende i årene omkring århundredskiftet (1900), hvor byggeriet tog et kollosalt opsving. Det er således ikke tilfældigt at ejendommen er udstyret med altaner og dekorative elementer."

Efter planen åbner museet Den Gamle By i Århus i 2012 et nyt afsnit -en mere moderne bydel - og her kommer en kopi af Sct. Anna Gade 44 til at indgå. Bygningen er et eksempel på den arkitektur, som kaldes historicisme. Facaderne skulle være kunstværker, som man kunne studere og nyde ligesom malerier og skulpturer.

Litteratur

Kenno Pedersen: Helsingørs gader og stræder i mands minde : Skt. Olaigade/Sudergade/Kampergade/Groskenstræde/Kongensgade. Helsingør, 2004

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.