Søbækken

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Søbækken er et af de større vandløb på Sydkysten. Dens oprindelige navn er Sobæk eller Svinebæk. Bækken har sit udspring i de omfattende vådarealer syd for Gurre Sø (Lille Gurresø, Nyrup Sø) og herfra løber den gennem den sydlige del af Nyrup Hegn (Røvermosen/Røver Dam), hvorefter den danner skel mellem Mørdrup og Nyrup ejerlav. Herfra passerer den gennem den nu næsten bortdrænede Vesterdam i Mørdrup, gennem de lavtliggende Søbækgaard-arealer frem til en oprindelig vandmølle, Søbæk Mølle, ved Stokholmsvej og herfra til udløb i Øresund ud for Søbækbro nedenfor Stokholmsvej, hvor vandløbet krydsede den gamle strandvej.

Søbækkens anden forgrening afvander store dele af det nuværende pigevejs kvarter via Mødrup gadekær, hvorefter den i rørlagt løb mødes og samles til et videre fælles løb ved søen der ligger bag Espergærdecentret. Herfra er bækken rørlagt indtil kort før Jernbane alle, hvor den så løber i åbent løb parallelt med Stokholmsvej.

Der har været gisninger om, at Sobæk er det oprindelige navn på det vandløb, der i dag kendes som Søbækken, mens Svinebæk kunne være oprindelig betegnelse for Søbækkens sydlige gren, der i dag er kendt under betegnelsen Munkesøvandløbet.

Også ved Apperup kendes et mindre vandløb med navnet Sobæk.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.