Nils Thorsson

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Nils Thorsson (1898-1975) var født i Skåne, men få år efter flyttede familien til Valby. En skolekammerat, hvis fader var drejer på Valby Lervarefabrik, tog Nils med på fabrikken. Her vaktes hans interesse og kun 14 år gammel kom han i lære på fajancefabrikken Aluminia i Smallegade. Her fik Nils Thorsson blandt andet mulighed for at fremstille flere dele til det berømte Tranquebar-stel, som Nils’ læremester, Christian Joachim, var initiativtager til.

I 1933 overtog Nils Thorsson ansvaret for Aluminias kunstneriske virke. I den følgende år stod han bag en imponerende række af nye stel, idet især brugskeramikken havde hans interesse.

Nils Thorsson, der havde fundet en sommerbolig på Skovvej (nuv. Gl. Skovvej) i Espergærde, kom her i kontakt med planteskoleejer Svend Poulsen, for hvem han illustrerede en bog om roser.

Hans spisestel, kaffekopper og andre keramiske artikler blev meget populære, men keramikeren Nils Thorsson forblev mere anonym. Men hans ønske om udbrede skønne brugsgenstande, den blev opfyldt. Nils Thorsson og hustruen Kirsten ligger begravet på Egebæksvang Kirkegård.

Litteratur

Laura Jacobsen Ditzel: Nils Thorsson - en keramiker (i Helsingør Kommunes Museers Årbog, 1998).

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.