Montebelloobservatoriet

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Montebelloobservatoriet. 2008

I dagbladet BT kunne man den 29, april 1943 se en af Storm P´s tegninger gengivet med følgende tekst: ”Astronomerne skal have et nyt Observatorium – der skal foreløbig opstilles to Forsøgsobservatorier ved Helsingør og Tølløse”. Observatoriet ved Tølløse blev en realitet i 1953, mens planerne om et observatorium ved Helsingør blev opgivet. Der skulle gå knap 60 år, før byen endelig fik sit observatorium. Et forsøgsobservatorium blev det ikke, men et observatorium, som offentligheden nu har adgang til.

Observatoriet er placeret i et 10 m højt tårn, 50 m. over havet. Tårnet blev opført i 1915 og fungerede i mange år som kuranstalten Montebellos vandtårn.

I forbindelse med det pædagogiske udviklingscenters indflytning på Montebello i foråret 1997 kontaktede lærer Allan Reib centrets leder, Steen Lundby og gjorde opmærksom på, at tårnet på Montebello ville være fortrinligt som observatorium. Projektet lå stille frem til år 2000, hvor Allan Reib sammen med tidligere elever af Helsingør Ungdomsskoles astronomihold stiftede NOVA – Nordsjællands Astronomiforening.

Nova henvendte sig til Børne- og Ungeudvalget i Helsingør Kommune og tilbød at stille en indkøbt kikkert og kuppel til rådighed mod at kommunen indrettede tårnet til observatorium. Ansøgningen bar frugt. Udvalget bevilgede 271.000 til indretning af tårnet. NOVA skulle stå for forevisninger i tårnet. Det var en betingelse, at børn og unge fra Helsingør Kommunes folkeskoler og daginstitutioner skulle have gratis adgang til observatoriet, når en lærer eller en leder fulgte med.

Men problemet med anskaffelsen af en tilstrækkelig stor kuppel blev først løst sent på vinteren i 2001, da museumsleder Claus Thykier fra Ole Rømer Museet i Høje Taastrup tilbød Helsingør Kommune en 4,5 stor kobberkuppel, som siden 1993 havde været opmagasineret på museets parkeringsplads. Kuplen havde oprindelig prydet Den kgl. Veterinære Landbohøjskole i perioden 1921 – 1993, men den blev nedtaget i forbindelse med ud- og ombygning af biblioteket.

Lørdag den 31. august 2002 afholdt NOVA den officielle indvielse af observatoriet.

Eksternt link

Montebelloobservatoriet

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.