Lille Odinshøj

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
  • 3140 Ålsgårde
  • Vejen er oplistet i Mostrups Vejviser for Tikøb Kommune 1968/69. Det fremgår ikke, hvornår vejen er navngivet af Tikøb Sogneråd.
  • Adresse: Lille Odinshøj 1, 3140 Ålsgårde

Bebyggelsen ”Lille Odinshøj”

"Lille Odinshøj" blev opført i etaper fra, hvor de første flyttede ind i 1960. Bebyggelsen blev etableret som en andelsboligforening, stiftet 15. december 1998. Bebyggelsen rummer 152 lejligheder af forskellig størrelse fra 40 til 120 kvadratmeter. Der er sundudsigt fra de fleste af lejlighederne, som alle har altan eller terrasse. Der er elevator i de fleste af bygningerne. Andelsboligerne ligger i en park højt hævet over Strandvejen og Sundet.

Af fællesfaciliteter findes kondirum med sauna, billard, bordtennis, tv- og læsestue, bridgelokaler, gæsteværelser og vaskeri. I parken er der et område med petanquebane og grillplads. Der er endvidere privat strandgrund med badebro. Der er restaurant med 2 terrasser og selskabslokaler, hvor man kan afholde private fester efter aftale med forpagteren af restauranten. Hver lejlighed skal aftage 15 stk. spisebilletter pr. måned til en af bestyrelsen fastsat pris.

Forhistorien til ”Lille Odinshøj”

Carl Steen Bille, redaktør på den københavnske avis "Dagbladet", købte et stråtækt, grundmuret hus fra 1869, opført af tømrermester Peter Chr. Steen. Han købte nabogrunden også og lod opføre en større ejendom, som han kaldte Lille Odinshøj af hensyn til navnet Odinshøj fra 1770’erne. Han lejede det gamle stråtækte hus ud til Jens Nicolai Hostrup Schultz, en universitetsbogtrykker fra København, som overtog ejendommen, da den blev sat til salg i 1875.

Sønnen Frederik Hostrup Schultz overtog ved faderens død i 1888 både bogtrykkervirksomheden i København og ejerdommen Lille Odinshøj. Han bosatte sig permanent med sin tyskfødte hustru Marie og købte den store nabogrund mod syd i 1888. Planen var at erstatte den tidligere sommervilla, som ikke var velegnet til helårsbolig. Tilsyneladende findes ingen oplysninger om denne bolig, som blev revet ned og erstattet af en helt ny ejendom, opført af Frederiks gode ven, murermester Jacob Wilhelm Frohne. De beholdt den gamle stråtækte ejendom med henblik på udlejning. Den store bygning blev opført med røde mursten fra Aalsgaarde Teglværk, var i historicistisk stil og prydet med mange detaljer fra mange forskellige stilperioder men med et tidssvarende helvalmet skifertag. Frederik Hostrup Schultz døde i 1895, og hans hustru førte mandens virksomhed videre.

I 1919 blev ejendommen overtaget af Edda Foss, hvis mand døde i 1914. Hun blev 1924 blev gift med sin svoger, Alexander Foss, hvis hustru var død i 1923. Det blev et kort ægteskab, da han allerede døde i 1925. Da Edda Foss døde i 1955, gik ejendommen i arv til hendes to døtre. En ejendom af den størrelse var på det tidspunkt utidssvarende og meget dyr at vedligeholde, så døtrene valgte at afstå ejendommen.

Grundlaget for nye boligbyggeri, som har bevaret navnet ”Lille Odinshøj”, var hermed skabt.

Eksterne links

Lille Odinshøjs Hjemmeside

Lilleodinshoej-foto.jpg

Litteratur

Lars Bjørn Madsen: Lille Odinshøj. Schultz Information, 2000.

Lars Bjørn Madsen: Nordkysten - fra Helsingør til Munkerup: mennesker og huse. Cicero, 2003.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.