Kvinderne klippes i Hornbæk i 1945

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Det var en af de første dage efter befrielsen d. 5. maj 1945. Da kvinderne blev hentet var det ikke organiseret på anden måde end at folk gjorde det, måske var der et par frihedskæmpere der deltog. De blev hentet gående og ført hen til Henry’s frisør salon på det vestlige hjørne af Birkehavevej og Ndr. Strandvej i Hornbæk.

Der var mindst 2 kvinder nævnt ved navn – men det er uklart om der var flere.

pigerne klippes i Hornbaek 1945

Mange folk fra Hornbæk stimlede sammen foran frisøren. Det rygtedes hurtigt at kvinderne skulle klippes. Stemningen var generelt dengang, at kvinderne fik hvad de havde fortjent. På et tidspunkt kom frisøren ud på gaden med alt det afklippede hår i hænderne. Han kastede det op i luften så det spredtes for alle vinde. Efter klipningen blev kvinderne tvunget til at gå i parade, skaldede og skræmt fra vid og sans. De måtte gå ad A.R. Friisvej og op ad Havnevej – det var en tur der førte dem gennem hele byen.

Der var flere Hornbæk kvinder nævnt ved navn, som havde et fast forhold til en tysker, men disse blev ikke klippet. Det siges at det kun var feltmadrasser der blev klippet.

I 2005 lever der stadig en del folk i byen der har set kvinderne blive klippet, både folk fra Hornbæk og Horneby.

Hornbækegnen, Historisk Forening og Arkiv har talt med mindst 7 personer fra Hornbæk om denne begivenhed. Alle mener man fandt det retfærdigt at kvinderne blev klippet, da det skete. Det er samtidig påfaldende, at alle har en oplevelse af at de meget hurtigt efter det skete, har ændret opfattelse af retfærdigheden ved denne handling. Alle siger at de hurtigt forstod, at det var helt forkert. Alle synes i dag det var forfærdeligt og alt for groft hvad man gjorde ved disse kvinder. Flere er flove og vil gerne forklare hvorfor de eller deres venner er med på billedet.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.