Kjeldsbjerggaard

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning

Kjeldsbjerggaard er en af de fire gamle gårde i Rørtang. Den lå oprindelig i selve Rørtang Landsby, hvor den havde fået navn efter et højdedrag lige nord for gårdens daværende placering. Gården blev købt til selveje i 1796 og den nye gårdejer hed Svend Børgesen. Han var mindst tredje generation på gården i samme familie. Sandsynligvis havde gården dog været i slægtens fæste i endnu længere tid.

Medens gården lå i Rørtang Landsby bestod den af en firelænget ejendom med stuehuset placeret mod nord. Ejendoms øvrige bygninger blev anvendt til landbrugsformål. I april 1866 brændte gården imidlertid fuldstændigt ned. Den daværende ejer, Svend Nielsen besluttede i stedet at lade gården genopføre på marken nordvest for Rørtang by. Dermed kom gården til at ligge mere centralt i sine jorder. En brand i 1890'erne medførte at udlængerne brændte, men disse blev atter genopført samme sted.

Da Anders Lind Svendsens enke Margrethe f. Petersen i 1911 solgte gården kom den for første gang i mange generationer ud af familiens eje. Fra 1912 ejedes gården af direktør Peter Jørgensen Thomsen. Fra 1940 kom Kjeldsbjerggaard i familien Levysohn / Lindgrens eje. Erica og Konrad Levysohn købte gården, men på gården boede tillige det senere ejerpar: Ingerlise f. Levysohn og Erik Lindgren. Sidstnævnte var departementschef i Forsvarsministeriet, senere direktør for Den kgl. Porcelainsfabrik.

Både datteren Malin Lindgren og barnebarnet Iselin Hermann har skrevet erindringer om deres tid på Kjeldsbjerggaard. I 2001 solgte Ingelise Lindgren gården til et byggekonsortium, der senere har opført bebyggelsen Skibsegen på en del af gårdens jorder.

Selve gårdanlægget har siden fået lov at forfalde, trods adskillige kommunale pålæg om at sætte bygningerne i stand. Den nuværende ejer venter antagelig på, at bygningerne skal falde sammen af sig selv - og at der derpå bliver givet tilladelse til at opføre nye huse på arealet.

Litteratur

Malin Lindgren: Dagligdag i Danmark: 1945-2000: Bind 1. Dagen derpå, 1986:

Iselin C. Hermann: Træer sår sig selv, 2004

Kjeldsbjerggaard - en gård i Rørtang (Egebækken nr 31, 2001)

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.