Kisbyes Boghandel

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Bjergegade 8 med Kisbyes Boghandel til venstre i foto.

Politikens boghandel

I 1922 etablerede Conrad Frederik Kisbye en bog- og papirhandel i Bjergegade 8. Forretningen var registreret under navnet Politikens Boghandel v/ F. Kisbye i vejviseren fra 1931. Forretningens navn blev ændret til F. Kisbye i 1953. Boghandel. Den blev, så vidt vides, i daglig tale kaldt for Kisbyes Boghandel.

Kisbyes baggrund

Conrad Frederik Kisbye blev født i Ringsted d. 09.08.1889. Han begyndte som boghandlerelev i Fredericia hos Olaf Røgind og var her fra 1904-1909; blev medhjælper i Viborg hos Victor Christensen efter endt læretid i Fredericia; var derefter i Fåborg hos David Jepsen Bager; fortsatte i Næstved hos Erik Larsen Demuth og blev prokurist her i 1918, en betroet position i en virksomhed. Prokura betyder fuldmagt, og som prokurist havde Kisbye således fuldmagt til at handle for virksomheden i alle forhold under den normale drift og til i øvrigt at forpligte virksomheden med visse begrænsninger. Man må således sige, at Kisbye var kvalificeret og parat til at oprette sin egen boghandel, som det skete i Helsingør i 1922.

En livsopgave

Forretningen drev Kisbye fra han var 33 år, indtil han som 73-årig drejede nøglen om og boghandelen ophørte pr. 01.11.1962. Det blev til 40 års virke i alt, en af de få boghandlerforretninger, der udelukkende er knyttet til én person - hverken etableret af eller overtaget af andre. C. Frederik Kisbye døde i september 1964.

Litteratur

Helsingørs gader og stræder i mands minde: Bjergegade m.fl., side 25.

Eksternt link

Conrad Frederik Kisbye

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.