Kampergade 9

Fra Helsingør Leksikon
Skift til:navigering, søgning
Kampergade 9 1921

I dag fremstår ejendommen som bindingsværk med røde mursten, men indtil 1926 var den pudset og hvidkalket.

Hjørnet Bjergade - Kampergade 9 i 1921

I 1924 leverede arkitekt Chr. Krøyer tegninger til en gennemgribende, romantiseret ombygning af denne gamle overpudsede bindingsværksgård fra første halvdel af det 18. århundrede. Ved restaureringen blev bindingsværket frilagt og porthuset inddraget. Nu skulle ejendommen, foruden gæstgiveri, indeholde ventesal for rutebilpassagerer, være offentlig toiletanstalt med bad, garderober og kiosk, og stadig indeholde boliger i overetagen. Desuden skulle der i gården være garager og stalde. På en inskription i muren står der således "Bygget Anno 1750, restaureret 1926 af A/S Kronborg." I "Helsingørs gader og stræder i mands minde" skriver Kenno Pedersen at ejendommens udseende er et resultat af en "mindre heldig restaurering".

Det kan være vanskeligt at forholde sig til, når man kun har kendt ejendommen, som den ser ud nu, og på billederne fra 1921 synes jeg ikke ejendommen virker særlig imponerende.

I 1956 husker jeg Torvekiosken, hvor man også kunne købe billetter til busserne; Klampenborgbussen, der havde holdeplads inde på Axeltorv bag ved Erik af Pommeren, og bybusserne, der holdt i Kampergade. I porthuset er senere indrettet restaurant med udeservering.

Kampergade 9 foto efter 1926

I den næste del af ejendommen hen imod Bjergegade ligger Gæstgivergården.

Gerhardt Larsen, der i 1946 publicerede sine erindringer om 1880’ernes Helsingør, fortæller at Gæstgivergården med sine blyindfattede ruder og sit hyggelige inventar var et søgt sted for skuespillerne, der således ikke havde langt til det nærliggende teater.

Stedet fungerer fortsat som restaurant med udeservering i Kampergade, der er spærret for gennemkørsel ved Axeltorv.

På hjørnet af Bjergegade var der i årerne 1956-75 damefrisør. Senere rykkede Lokalbanken ind i lokalerne indtil 1992, hvor den flyttede til Stjernegade. I dag rummer lokalerne en restaurant.

Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du brugen af cookies. Luk siden for at stoppe brugen af cookies.